hvor mye omega-3 gjør man trenger per dag?

Skrevet av: Anne Brit Lystrup oppdatert: 2011-08-21
Omega-3 er en type fettsyre som finnes i matvarer som, når det brukes i moderate mengder, bidrar til å holde en person i god helse. Det er også avgjørende for hjernens utvikling av fostre og små barn. De typer omega-3 fettsyrer er alfa linolensyre (ALA), dokosaheksaensyre (DHA) og eiosapentaenoic acid (EPA). DHA og EPA er den mest vanlige syrer. Selv om disse syrer finnes i mange matvarer, kan kosttilskudd være nødvendig i visse individer. Omega-3 fettsyrer kan bidra til å senke blodtrykket, forebygge hjerte-problemer og lavere triglyseridnivåer.

Anbefalinger

I følge Omega-3 FAQ, voksne og barn som blir ansett som sunt bør velge for 220 mg av Omega-3s per dag. Gravide og ammende kvinner bør velge for 300 mg per dag. Vanligvis vil en lege anbefale en DHA supplement, for eksempel forventning DHA, for at en gravid kvinne å oppfylle kravene fordi det er en viktig syre for hjernens utvikling. Spedbarn som ikke ammes bør gis formel som inneholder DHA, som Similac Advanced Infant Formula.

Ytterligere doser med omega-3 fettsyrer kan være anbefalt av lege til personer med visse helsemessige forhold. Ifølge Omega-3 FAQ, bør personer som har høye nivåer av triglyserider ta en DHA og EPA supplement på 2 til 4 gram per dag. Personer med koronar hjertesykdom bør spise 1 gram per dag av DHA og EPA.

Kilder

Det finnes en rekke kilder til DHA og EPA i matvarer, i hovedsak fisk. Det finnes flere typer fisk porsjoner som tilsvarer 1 gram av DHA og EPA. Disse inkluderer: 15 gram av vill steinbit eller 20 gram av oppdrettet steinbit, 7 gram av flyndre, 15 gram av hyse, 3-7 gram av kveite, 2 gram sild, 2-9 gram makrell, 2-4 gram av vill atlantisk laks eller 2 til 3 gram av oppdrettet atlantisk laks, 2-3 gram sardiner, 3-12 gram av fersk tunfisk eller 4 gram av hvit hermetisk tunfisk. For skalldyr, 11 gram av reker og 9 gram av krabbe er også tilsvarende 1 gram av DHA og EPA.

Oljer er også en god kilde til ALA. Innlemme soyabønner, raps, valnøtt, fisk og linfrø oljer i kosten. ALA kan også finnes i nøtter, bønner og grønne bladgrønnsaker.


Previous:nothing Next:mat som gir kroppen din en alkalisk tilstand

Relaterte artikler


 • hvordan du oppretter et hjerte sunt kosthold
 • hvordan å øke kli å bekjempe hjertesykdommer
 • hvordan man kan forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag
 • å spise for et sunt hjerte
 • kosttilskudd for å støtte vekttap
 • hvordan du velger sunt hjerte varmt korn
 • kosthold retningslinjer for hypoglykemi
 • å spise mer fisk for et sunt hjerte
 • oppskrifter til lavere cholestrol
 • hvordan å følge den hellige hjertet kosthold
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com