hvor mye protien folk bør spise?

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2011-08-28
Protein har større strukturelle og funksjonelle bruker i hver eneste celle i kroppen. Det er den viktigste komponenten av individuelle cellevegger og større strukturer som hår, negler og muskler. Protein er også en viktig komponent i hormoner, hemoglobin, enzymer, og DNA. Det er mer enn 20 individuelle aminosyrer som, når kombinert i ulike sekvenser, lage proteiner. Ni av disse kalles uunnværlige (eller viktig) fordi de ikke er produsert i tilstrekkelige mengder av kroppen og må spises i kosten.

Anbefalt inntak

Det amerikanske Department of Agriculture publiserer anbefalt daglig kvoter for alle næringsstoffer. Det daglige anbefalte inntaket (DRI) av protein er så høy som 1,5 gram per kilo kroppsvekt per dag for spedbarn, og stadig reduseres til 0,8 g /kg /dag for voksne (1,1 g /kg /dag for gravide og ammende kvinner) . Fordi en kilo tilsvarer ca 2,2 pounds, virker dette ut til ca. 36 gram per kilo per dag for voksne. For en 150-kilos person, er det anbefalte inntaket på 54 gram per dag betydelig under de faktiske protein forbrukes daglig av den gjennomsnittlige amerikaner.

Ekstra inntak

Det anbefalte inntaket er satt på et nivå tilstrekkelig for å møte behovene av 97 til 98 prosent av personer i hver kategori. Mange enkeltpersoner, men med vilje øke inntaket av protein utover det er bare tilstrekkelig. Idrettsutøvere, kroppsbyggere og svake alle ha nytte av høyere protein nivåer. De som trener regelmessig kan spise 0,6 til 1,2 gram protein per kilo kroppsvekt-mer enn tre ganger den anbefalte kvote. Selv om det ikke er satt beløpet som protein blir skadelig, er langvarig overforbruk av protein forbundet med høyere risiko for kronisk sykdom i leveren og nyrene.

Total Kalorier

I tillegg til å overvåke absolutt mengde protein, er det også anbefales å vurdere rollen til protein i det totale daglige kaloriinntak. Når protein utgjør mer enn 20 prosent av totale kalorier, kan svikt i andre næringsstoffer oppstår. Det er foreslått at protein bør aldri være mer enn 30 prosent av totale kalorier for å unngå nitrogen ubalanser som kan skade viktige organer. Fordi protein har fire kalorier per gram, bør en diett på 2000 kalorier omfatter ikke mer enn 100 gram protein for å holde seg under 20 prosent.

Mat Kombinasjoner

Enda viktigere enn mengden av protein er kvaliteten. Selv om animalske kilder inneholder alle de essensielle aminosyrene, de er også svært høy i skadelige fettstoffer. Vegetabilske kilder kan gi alle de essensielle aminosyrene når det spises i utfyllende kombinasjoner, som bønner og ris. Vegetabilske kilder til protein er lavere i total fett, og fettet de inneholder er vanligvis den virkelige umettede typen.


Previous:nothing Next:low-carb dieting

Relaterte artikler


 • å spise for et sunt hjerte
 • acai berry piller kontra juice
 • hvordan å lage mat med hvitløk for å hindre hjertesykdom
 • mat som kurere halsbrann
 • matvarer som bidrar til å øke vekten
 • hvordan gjøre hjerte-sunt kjøtt valg
 • hvor mye omega-3 gjør man trenger per dag?
 • spesielle dietter for en mage reduksjon
 • næringsstoffene i grønnsaker og frukt
 • den beste tiden for å ta whey protein pulver
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com