fettfattig kontra low-carb diett

Skrevet av: Christian Boreg Lars oppdatert: 2011-10-15
Med alle de nye trendene på slanking som kommer og går i løpet av årene, har ikke to dietter vært mer på kant med hverandre eller skapte mer kontrovers enn lav-fett og low-carb dietter. Denne artikkelen beskriver begge, herunder fordeler og ulemper med hver, og sammenligner dem med common-sense ernæring

The Low-Fat Diet

Den fettfattig kosthold ble først introdusert av Nathan Pritikin, en ingeniør, i 1950. Etter å ha blitt diagnostisert med hjertesykdommer, bestemte han seg for å endre sitt kosthold og utviklet en tilnærming til å spise det begrenset kosten fett inntak til mindre enn 10% av daglige kalorier. Ved 1970-tallet, hadde Pritikin dukket opp på 60 minutter og ble snart et kjent navn.

The Pritikin, eller lav-fett, legger kosthold vekt på hele korn, frukt og grønnsaker, med svært lite protein fra magre kilder. Melkeprodukter er begrenset til skummet melk og andre fett-frie produkter (for eksempel fett-fri dressinger og yoghurt). De fleste animalske fettstoffer og andre mettet fett som smør er forbudt. Eggehviter er akseptable i små mengder (ikke mer enn to per dag), men hele egg og eggeplommer er forbudt

Den ideelle fettfattig kosthold er også lav i kalorier og inneholder:.

* Fem eller flere porsjoner av hele korn og stivelsesholdige grønnsaker (ca 800 kalorier)
* Fem porsjoner med friske grønnsaker (ca 125 kalorier)
* Fire porsjoner med frisk frukt (ca 120 kalorier )
* To porsjoner med nonfat kalsium rik mat per dag (opp til 200 kalorier)
* Ikke mer enn en porsjon (3-1/2 gram) av animalsk protein (mindre enn 100 kalorier)

Listen ovenfor kommer til mindre enn 1400 kalorier per dag. Dette er ekstremt lavt, selv for slanking standarder. Mens fettfattig kosthold vil hjelpe deg å miste vekt, er dette på grunn meste til kalori begrensning. Mange synes det er svært vanskelig å opprettholde denne metoden for å spise permanent. Tilhengere av den lave fett kosthold hevder dette er mer i tråd med hvordan våre forfedre spiste, fokuserer først og fremst frukt og grønnsaker.

The Low Carb Diet

Tilfeldigvis ble lav carb diett populære omtrent samme tid som fettfattig kosthold. Den ble utviklet av en kardiolog, Dr. Robert Atkins. Han brukte denne metoden i første omgang for å hjelpe sin hjertepasienter som trengte å gå ned i vekt før gjennomgår hjertekirurgi. Interessant, tilhengere av Atkins dietten gjør det samme hevder at den lave fett dieters gjør, at denne metoden er mer i tråd med hvordan våre forfedre spiste, med hovedfokus på protein rik kjøtt, fisk, med liten eller ingen korn. Det bør bemerkes her at mennesker har blitt dyrke korn til mat litt mer enn 8000 år. De fleste forsker lærer at mennesker (homo sapien) har vært på jorda for rundt 200. 000 år. Hvis det er sant, så korn har vært en del av menneskets kosthold for mindre enn 5% av vår eksistens.

Den lave carb diett utelukker ikke karbohydrater helt, men legger vekt på proteiner og ferske grønnsaker . The Atkins diett som publiseres opprinnelig også kalt for noen hele korn, blant annet hirse, en høy-protein korn. De nyere versjonene av lav carb diett gjør skillet mellom "gode" karbohydrater og "dårlige" karbohydrater. Den grunnleggende lav carb diett inkluderer:

Alt kjøtt, fisk, egg og ost.
Friske grønnsaker
utgangspunktet mindre enn 20 gram karbohydrater per dag (hovedsakelig fra grønnsaker), og til slutt mindre enn 100 gram karbohydrater per dag (som omfatter noen hele korn og stivelsesholdige grønnsaker)

I den første fasen av lav carb diett, er all frukt, korn og sukker unngås. Etter to uker kan du sakte introdusere stivelsesholdige grønnsaker som saft og poteter, og til slutt en begrenset mengde hele korn. Behandlet sukker og bearbeidet korn bør unngås på ubestemt tid.

Det er ingen kalori teller med de fleste lav carb dietter. Den eneste telling gjort er at av karbohydrater, noe som er svært begrenset. Mens kalorier er mye høyere på low carb diett, de fleste fremdeles gå ned i vekt. Dette skyldes i hovedsak ketose. Kroppen har to metoder for å produsere energi: glykolysen, som benytter glukose, og ketose, som bruker fett butikker. Noen eksperter advarer om at den menneskelige kroppen ikke var laget for å bo i en tilstand av ketose hele tiden og at det kan være belastende på nyrer.

Mens høye protein, er høyt fettinnhold av lav carb diett mer satiating, noen fortsatt hevder dette kan være en vanskelig metode for å følge langsiktige. Vårt moderne kosthold er fylt med karbohydrater. Vi "bryte brød" sammen. Det ville være utfordrende å eliminere komplekse karbohydrater fra dietten på ubestemt tid

Basic Nutrition

Den menneskelige kroppen krever tre viktige komponenter, eller makronæringsstoffer, for å fungere skikkelig:. Karbohydrater, proteiner og fett. Enhver diett, uansett hvor godt ment eller finjustert, som sterkt begrenser noen av disse makronæringsstoffer vil til slutt føre til mangel eller underernæring. Hver av disse komponentene kan bli brutt ned.

Karbohydrater

Karbohydrater kan deles inn i to kategorier, enkle og komplekse. Begge er brutt ned til glukose i fordøyelsessystemet, som deretter benyttes til energiproduksjon. Med andre ord, karbohydrater gir oss energi. Enkle sukker er absorberes raskt i blodet og gir en rask kilde til energi, men er brukt opp innen ca en time. Komplekse karbohydrater ta lengre tid, rundt 4 timer å fullstendig bryte ned, og dermed gi en mer effektiv energikilde.

er imidlertid overskytende karbohydrater ikke bare ut av kroppen. Hvis ubrukte, konverterer kroppen dem i fett for å bli lagret for senere bruk. Hvis skikkelig undersøkt, vil de fleste overvektige individer finner sin dietter er ikke høy i fett, men i karbohydrater. Den høyeste kalori kilder til karbohydrater er bearbeidet snacks, brus, godteri og desserter. Disse blir ofte referert til som "junk food" for god grunn. De gir lite næring, og de fleste kan ikke brenne alle kaloriene fra disse velsmakende godbiter konsumert på en gang.

Eksempler på enkle karbohydrater er frukt, sukker, honning, sirup, laktose (i sukker finnes i melk) og fruktose. Eksempler på komplekse karbohydrater er stivelsesholdige grønnsaker som mais og poteter, og hele korn som hel hvete og brun ris. Hele korn og grønnsaker også gi kroppen med andre vitaminer og mineraler, inkludert enkelte B-vitaminer, vitamin A, C og K, samt sporstoffer mineraler som kalsium og magnesium.

Proteiner

Proteiner er bygget opp av mindre komponenter som kalles aminosyrer. De er byggesteinene i kroppen. Proteiner finnes i omtrent alle struktur av kroppen, inkludert muskler, hud, organer og vev. Under fordøyelsen, er proteinene brytes ned til individuelle aminosyrer, som benyttes av kroppen. Det er 8 essensielle aminosyrer, som betyr at de må hentes fra protein kilder i kosten, og det 12 uviktig aminosyrer, som betyr at de er produsert av kroppen.

Kilder til protein er kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter, belgfrukter (linser, bønner og soya), nøtter og frø. Små mengder kan finnes i korn og litt grønnsaker. Men, bare soya og animalsk kilder inneholder alle essensielle aminosyrer. Strenge vegetarianere må være forsiktig med å kombinere riktig plante kilder for å få et komplett protein. Dette kan gjøres ved å kombinere en hel korn og belgvekster, for eksempel, eller ved å inkludere soya i kosten.

En diett mangelfull i protein kan føre til muskelsvakhet, hårtap, tørr hud, anemi (jernmangel) og ødem. Mer alvorlige tilfeller av protein mangel forårsaker sykdommer som Marasmus og Kwarshiorkor, som er vanlig i den tredje verden land og områder av fattigdom. Foods høy i protein (som meieriprodukter, kjøtt og egg) gir også andre viktige næringsstoffer og vitaminer, som vitamin A, D og E, samt jern og sporstoffer mineral krom.

Fettstoffer

fettstoffer er kjent som lipider. Hver celle i kroppen inneholder lipider, og som sådan, fett er en viktig del av kostholdet. Hjernen er for det meste fett. Fett er ansvarlig for produksjon og regulering av mange hormoner. Og, akkurat som karbohydrater, kan brukes som drivstoff for kroppen. Ved mer enn dobbelt så kaloriverdi av karbohydrater og proteiner, fett gir en effektiv kilde for energi. De tar mye lengre tid å bli brutt ned i fordøyelsessystemet, opptil 12 timer, og vil derfor gi en lengre, bærekraftig form for energi.

Noen forveksler kolesterol med fett. Vær oppmerksom på, er kolesterol ikke fett! Kolesterol er et hormon som er gjennomført de blodet av proteiner: høy tetthet LiPo-proteiner og lav tetthet LiPo-proteiner. Hver har en viktig funksjon i kroppen. Mens visse matvarer ikke inneholder kolesterol, er det også laget i leveren. Kolesterol i blodet er ikke nødvendigvis kolesterol som var innhentet fra kostholdet. Fett er generelt kategorisert som mettede og umettede. Dette refererer til metning av hydrogenatomer i fettmolekylene. Med andre ord, mettet fett er mer tettpakket med hydrogen. Begge typer er brukt av kroppen.

Lipider (fett) er viktige i reguleringen hormoner som kolesterol, serotonin, leptin (som forteller kroppen når man skal spise og når den er fornøyd) og adenopecton ( involvert i både glukose og lipid metabolisme). I tillegg er fett nødvendig for å assimilere de fettløselige vitaminene: A, D, E og K, og er nødvendig for absorpsjon av visse sporstoffer mineraler.

En diett som mangler tilstrekkelig fett vil forårsake alvorlig helserisiko, noen av dem er et resultat av manglende absorpsjon av fettløselige vitaminer og mineraler. Noen tegn på mangel på fett i kosten er minnet tap, manglende konsentrasjon, depresjon, trøtthet og hormonelle ubalanser

Noen eksempler av fettstoffer er:.

Animalsk fett, melkeprodukter, egg (mettet)
Butter (mettet)
Nøtter og frø (umettet)
Olivenolje (umettet)
Kokosolje (mettet)
Avocado (mettet)

Den eneste fett som har endelig vist seg å være farlig, eller som utgjør er en alvorlig helserisiko trans-fett. Trans-fett er fett som har blitt endret på molekylært nivå. Dette er vanligvis et resultat av ekstreme temperaturer og trykk, eller ved å legge hydrogen til en olje å gjøre det mer stabilt (en prosess som kalles hydrogenering). Det er nylig dokumentert at selv linker trans-fett til visse kreftformer. Trans-fettsyrer finnes i margarin, hydrogenerte oljer som vegetabilske olje og fett, samt mange snacks, cookies, peanøttsmør og dypt-fett stekt mat.

Fad dietter føre til mangler

Mens kjepphest dietter som som lav carb eller lav fett diett kan hjelpe deg å miste vekt i utgangspunktet, er de ikke permanente, sunt metoder for å spise. Husk at mennesker trenger tre viktige komponenter i kostholdet: karbohydrater, proteiner og fett. Enhver diett som sterkt begrenser er forbyr enhver av disse makronæringsstoffer vil til slutt føre til kosttilskudd mangel og utgjøre helserisiko. En seriøs studie av menneskets kosthold de siste 200. 000 år viser at mennesker har overlevd på dyr og innfødte planter, nøtter og frø. Det var ikke før nylig at vi begynte dyrking og prosessering korn til mat.

Hvis yo


Previous:nothing Next:vegetabilsk kosthold

Relaterte artikler


 • sunne løsninger til å spise
 • bivirkninger av for mye salt inntak
 • ernæringsmessige informasjon for tørre kidneybønner
 • måter å få en flat mage
 • cookies for kosthold
 • hvordan du velger sunnere laks
 • induksjonsfasen av lav carb diett
 • hvordan du kan redusere kolesterolet med peanøttsmør
 • gjør linfrøolje reduserer kolesterol?
 • urte rensing kosthold
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com