historien om vitaminer

Skrevet av: Catrine Blikom oppdatert: 2011-10-11
Det er allment kjent i dag at vitaminer er en viktig del av et sunt kosthold og er nødvendig for riktig vekst og utvikling. Men dette har ikke alltid vært tilfelle. Vår kunnskap om betydningen av vitaminer (og til og med av deres eksistens) er en ganske ny utvikling

Funn av vitaminer

Folk har kjent i århundrer at å spise en balansert diett forhindret sykdom. De gamle egypterne visste at nattblindhet kan bli kurert ved å mate en pasient lever, og da opplysningstidens det var godt kjent at sjømenn kunne avverge skjørbuk ved å legge sitrus til sine dietter. Men hva det var, akkurat, om visse matvarer som bidro til å forebygge og kurere sykdommer forble et mysterium. Det var ikke før på 1880-tallet at ulike forskere begynte å forstå at spor av essensielle stoffer kan hindre sykdom.

Ulike forskere som arbeider selvstendig begynte å forstå hva disse essensielle stoffene kan være. I 192C første vitamin (retinol, aka vitamin A) ble isolert. I 1912 ble både vitamin B og C isolert fra ris kli og sitroner henholdsvis. Innen 1929 rullet rundt, vitaminer B2, var E, B12, og K kjent. I 1929 vant forskere Frederick Hopkins og Christiaan Eijkman Nobelprisen i medisin for sitt banebrytende arbeid i oppdagelsen av flere typer vitaminer.

Navnsetting av vitaminer

Hver vitamin er gitt en generell beskrivelse (dvs. "vitamin C "), samt å ha en kjemisk navn (i tilfelle av vitamin C," askorbinsyre "). De to første vitaminene ble oppdaget ble A og B, differensiert fordi A er fettløselig og B er vannløselig. Vitaminer ble navngitt i stigende alfabetisk rekkefølge etter det. Men som tiden gikk, var det noen stoffer som hadde blitt feilaktig klassifisert nytt navn. Dette var tilfellet med vitamin H, som senere ble omdøpt biotin.

Vannløselige g. fettløselige

Vitaminer er enten vannløselige (som betyr at de oppløses i vann) eller fettløselige (som betyr at de kan løses opp i fett eller oljer). Vannløselige vitaminer kan fjernes fra kroppen i løpet av kroppens daglige eliminatory prosesser. Derfor må vannløselige vitaminer som vitamin C og B vitaminer bli konsumert daglig for å fylle kroppens forsyning. Fettløselige vitaminer som vitamin A kan bygge opp til giftige nivåer i kroppen hvis en person overindulges i mat eller kosttilskudd høy i disse vitaminene.

Vitamin Supplements

I de fleste land, er vitamintilskudd anses som et kosttilskudd, som gjør dem mat i stedet for medisiner. Dette betyr at vitaminer er regulert ikke av byråer som FDA, men av selskapene som produserer dem. I dag, ulike typer vitaminer er tilgjengelig. Noen er kosttilskudd for en enkelt form for vitamin, mens andre er multi-vitaminer som kan gi deg full anbefalte doser av mange slags vitaminer.

Vitaminer i moderne medisin

Vitamin C brukes til å behandle skjørbuk. Vitamin A kan rette natt blindhet. Vitamin B3 (niacin) er avgjørende for å hindre pellagra. B1 Vitamin, aka tiamin, brukes til å behandle beriberi. Vitamin D stavar av rakitt.


Previous:nothing Next:lav karbohydrat diett menyen plan

Relaterte artikler


 • måltid planlegging for diabetes og vektkontroll
 • hvordan gjøre iset protein kaffe
 • high-fiber, kalorifattig diett
 • hvordan å gå ned i vekt ved å endre kosthold og gåing
 • hvor mye vann bør en type 2 diabetes drink?
 • dietter kjendiser bruke til å gå ned i vekt raskt
 • svært lavt fiber mat til frokost
 • hvordan bli motivert til å spise riktig
 • Hvordan redusere salt for hjertesykdommer
 • er solsikkeolje sunt?
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com