hvilke grønnsaker er ikke bra for urinsyre?

Skrevet av: Mona Storm Nilsen oppdatert: 2011-12-30
Hvis blodet viser forhøyede nivåer av urinsyre, kan du bli utsatt for smertefulle plager blant annet gikt og nyrestein. Urinsyre kommer fra purine, en fargeløs krystall sammensatt avgjørende i fysiske prosesser som å lage DNA og RNA. Purine finnes i naturen, og i mange matvarer. Forskning har knyttet forbruket av purin-rike kjøtt og sjømat med forhøyet urinsyre nivå. Noen grønnsaker er også høy i purine

Betydning

Purine i vev brytes ned til urinsyre, og reiser i blodet til nyrene, som skille det i urinen. Men hvis kroppen produserer ekstra urinsyre, eller at nyrene ikke kan kvitte seg med nok, urinsyre bygger seg opp i blodet. Urinsyre er giftig for vev, og noen ganger forårsaker smertefulle sykdommer.

Urinsyregikt

Urinsyre kan bygge opp i bindevev og ledd, forårsaker store smerter. Det gjør ofte sitt nærvær kjent i fots eller stortåen. Urinsyregikt er en type leddgikt. Allment sett på som en rik mann sykdom på grunn av sin tilknytning til luksuriøs mat, påvirker urinsyregikt tre ganger så mange menn som kvinner. Endre kosthold kan i stor grad redusere ubehag forårsaket av gikt.

Kidney Stones

En nyrestein er laget av krystaller som klumper seg sammen i urinveiene. Hyppigst de er kalsium krystaller, men urinsyre kan danne lignende masser. Selv om kirurgi er sjelden nødvendig, nyrestein forårsake stor smerte som de beveger seg langs urinrøret. Vanligvis består behandlingen av å drikke mye vann for å flytte stein langs og ta smerte medisiner foreskrevet av legen din.

Grønnsaker /belgfrukter

Hvis legen din sier at du skal følge en diett som legger vekt på lav-purine mat, redusere forbruket av sopp, blomkål, asparges, spinat, linser, erter og tørkede bønner. Alle er høyere i purine enn andre grønnsaker og belgfrukter. Havregryn er en annen nonmeat kilde til purine.

Hensyn

Grønnsaker kan levere purine, men forskning viser purine i kjødet-baserte matvarer har mer effekt på urinsyre nivå. Oksekjøtt, svinekjøtt, lammekjøtt og innmat er rike på purin, som er ansjos, sardiner og kaviar. Det er mer effektivt å redusere forbruket av disse matvarene enn av grønnsaker.


Previous:nothing Next:hvor mye protein trenger fisk?

Relaterte artikler


 • hvordan å handle og lagre på Bondens marked
 • hellige hjerte kosthold instruksjoner
 • hvordan å øke vitamin D i systemet
 • lap band finansieringsalternativer
 • historien om glukosemåler
 • Hva bestemmer hvor mange kalorier du trenger en dag?
 • 1200-kalori diett planleggeren
 • matvarer for å unngå å senke triglyserider
 • status av mat enzymer i fordøyelsen og stoffskifte
 • ernæring for diabetikere
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com