peak flow meter

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2013-12-25
en peak flow meter er en håndholdt enhet som måler mengden luft som noen kan presse gjennom sine bronkiene i én rask serie. disse enhetene blir ofte brukt i astmabehandling, selv om de kan utnyttes i forvaltningen av andre lungelidelser. jo lavere peak flow lesing, jo mer hindret pasientens luftveier.
når en leser faller i den grønne sonen, betyr det at det er mellom 80 og 100 prosent av den personlige beste, og at pasientens tilstand er under kontroll og blir godt forvaltet. gule målinger mellom 50 og 80 prosent svarer at et problem kan være under oppseiling, og at pasienten må kanskje justere astma medisiner, moderat ett treningsprogram, eller holde seg innendørs for å unngå luft inversjoner og forurensning. røde målinger under 50 prosent av normal lungefunksjon tyder på at pasienten trenger øyeblikkelig legehjelp.
pasienter bruke peak flow meter for å få et bilde av deres generelle helse over tid. peak flow meter brukes ofte om morgenen og i ettermiddagen for å få to eksempler på målinger fra ulike perioder av dagen. astma forvaltningsplanene kan inneholde spesifikke tiltak for å ta i respons til endringer i peak flow målinger, for eksempel øke dosen eller frekvens av en medisin hvis målingene faller i den gule sonen.
peak flow meter kan gi nyttig tidlig advarsler til pasientene. takket være det faktum at enheten er bærbar, kan pasientene også bringe sine peak flow meter å trene og på andre utflukter til å overvåke sin lungefunksjon, og enheten er diskret, for pasienter som ikke ønsker å tiltrekke oppmerksomhet.


Previous:sammenheng mellom abort og fruktbarhet Next:viral meningitt

Relaterte artikler


 • sammenheng mellom abort og fruktbarhet
 • viral meningitt
 • peak flow meter
 • i en førstehjelp kabinett
 • Hjem fetal Doppler
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com