meldepliktige sykdommer

Skrevet av: Line Eeg oppdatert: 2014-01-27
i medisin, de fleste har en formodning om privatliv, på de fleste tider. lege-pasient konfidensialitet er et kjennetegn på behandling, sikre at folk vil ta turen til legen når de er syke og får den medisinske hjelpen de trenger. på den annen side, noen sykdommer er så alvorlige og har så stor risiko for spredning eller poserer trussel mot folkehelsen at en lege kan frafalle taushetsplikt. når visse sykdommer er til stede, kan leger må varsle statlige eller land myndigheter for å ta nødvendige skritt for å beskytte publikum. disse kalles meldepliktige sykdommer, og type sykdom som gjør en slik liste kan variere fra land til land.
som nevnt, lister over disse sykdommene har en tendens til å variere fra land til land. de vanligvis har til felles at de pleier å være svært smittsom, med andre ord, utgjør de sykdommene ikke risiko for andre og kan formidles til dem på en annen måte lister over sykdommer er utledet har å gjøre med utbredelsen av en sykdom når en smittsom. sykdom truer med å bli mer vanlig, gjør det vanligvis en meldepliktig sykdom liste. Siden statistikken kan endre, kan lister endre på en jevnlig basis.
mange meldepliktige sykdommer vil ikke forårsake noen forlegenhet, hvis rapportert. rapportering et tilfelle av kusma tendens til ikke å representere en alvorlig brudd på taushetsplikten, spesielt når så fall oppstår i et barn. stedet, kan dataene være nyttig å se på vaksinering mønstre og /eller utbredelsen av sykdommen til tross for vaksine immunitet. det kan også bekrefte utbrudd av en relativt sjelden sykdom der vaksinasjon er vanlig.
visse meldepliktige sykdommer faller utenfor dette området, og innlemme mange sykdommer som er seksuelt overførbare, inkludert HIV, syfilis, og andre. en bekymring om oppretting obligatorisk rapportering lover for disse sykdommene er at pasientene kan føle seg som personvernet er virkelig truet. det burde hjelpe å vite at de fleste statene gjøre mye for å beskytte personvernet til pasientene, slik at svært få mennesker å ha tilgang til meldepliktige sykdommer rapporter. Likevel kan enkelte mennesker unngå eller utsette seg av enkelte sykdommer fordi deres private status er i fare.
på den annen side vil de fleste offentlige helsemyndigheter hevder at det å ha en liste av meldepliktige sykdommer er av stor betydning for folkehelsen. utbrudd av visse typer influensa, trenger dyr sykdommene som kan syke befolkningsgrupper eller drepe husdyr, og tilstedeværelsen av svært smittsomme sykdommer å bli kjent for å beskytte publikum. advarsel kan gis til andre som har vært direkte utsatt for noen med en meldepliktig sykdom og offentlige etater kan ta forebyggende tiltak for å hindre omfattende utbrudd av sykdom.
dessuten over tid, kan etater spore sykdommer for å fastslå graden av tilstedeværelse i befolkningen. de kan bestemme hvordan de skal håndtere sykdommer som synes å ha oppstått med større hyppighet.


Previous:nothing Next:anotia

Relaterte artikler


 • karsinom i tungen
 • mellom av innvollsparasitter
 • de vanligste årsakene til bloating og vektøkning
 • hemofili A
 • polyartritt
 • se forskjell på et hjerteinfarkt, og et panikkanfall
 • svangerskapsdiabetes
 • li-fraumeni syndrom
 • sammenheng mellom ADHD og hyperaktivitet
 • de vanligste typene visjon tester
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com