lege-pasient privilegium

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2014-01-18
den lege-pasient- privilegium er et juridisk begrep som er knyttet til lege-pasient konfidensialitet. hovedsak betyr dette privilegiet at legene har rett til å nekte å vitne mot sine pasienter i en domstol. det er unntak, og disse er basert på de spesielle lover en stat eller land. folk kan også frafalle dette privilegiet, slik at legene kan vitne for dem i forsøkene.
et annet eksempel når lege-pasient privilegium makt bli annullert er når et lands lover krever obligatorisk rapportering av visse sykdommer, som for eksempel seksuelt overførbare seg. i disse tilfellene, kan en lege være nødvendig å informere andre personer som en pasient har hatt seksuell omgang om tilstedeværelsen av en sykdom. en lege kan være i stand til å stille spørsmål ved pasienten og avsløre pasientens seksuelle historie til andre for å finne potensialet transportør for en sykdom. statlige helsemyndigheter lage bestemmelser om når det er nødvendig å krenke lege-pasient taushetsplikt på denne måten. en pasient som vet dette kan være uvillige til å diskutere seksuelle historie hvis de er beskytte noen fra lovbestemte voldtekt kostnader, ( for eksempel en tenåring jente beskytte en eldre kjæreste ), eller seksuell atferd på pasientens del som kan anses kriminelle.
i noen stater, kan leger bli pålagt å rapportere skader som pistolskudd, som igjen står i veien for lege -pasient privilegium og konfidensialitet. en person som er blitt skutt mens begå en forbrytelse, kan ikke gå til sykehuset hvis han eller hun er klar over at hendelsen vil bli rapportert til politiet. i fortid og nåtid dette har ført til noen leger gir behandling til pasienter på en konfidensiell og ulovlig grunnlag, om antall leger som opptre på denne måten er desidert få.
noen mennesker hevder at all kommunikasjon mellom lege og pasient bør være fortrolig informasjon, ettersom unntak fra lege-pasient privilegium betyr fortsatt noen pasienter vil holde tilbake viktig informasjon som kan være nødvendig behandling. andre hevder at en lege har plikt til å beskytte pasienter og også enhver person pasienten kan skade. unnlatelse å gi tilstrekkelig advarsel til andre i det siste århundret, førte til noen fremtredende rettssaker i oss, hvor legene ble saksøkt for ikke å advare folk som en pasient utgjør en fare. dette har ført i oss til dagens tolkning av privilegium, der legene er vanligvis forpliktet til å rapportere potensialet for en pasient å skade andre, og kan ignorere lege-pasient taushetsplikt å gjøre det.


Previous:nothing Next:sammenheng mellom kontaktlinser og tørre øyne

Relaterte artikler


 • vanlige årsaker til fedme i barna
 • ulike typer encefalomyelitt
 • kronisk dehydrering
 • carotisar ultralyd
 • fosterets skjerm
 • effekten av diabetes på øynene
 • symptomene på en vitamin B6-mangel
 • se forskjell på et hjerteinfarkt, og et panikkanfall
 • basal celle adenokarsinom
 • lege-pasient privilegium
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com