sterol

Skrevet av: Øyvind Werrum oppdatert: 2014-01-15
en sterol er en bestemt type lipid som består av fire smeltet karbon ringer med en oksygen molekyl på slutten. den prototypiske sterol er kolesterol, som har blitt svært studert for dens helsemessige effekter. steroider, slik som hormonene østrogen og testosteron, er også ansett for å være steroler. ergosterol er en sopp sterol som syntese fungerer som et mål for soppdrepende medisiner, mens fytosteroler er anlegget forbindelser som er steroler. hopanoids er bakterielle forbindelser som har noen likhetstrekk med steroler.
mens kolesterol kan fås fra kosten, er det meste av kroppens kolesterol syntetisert av leveren fra mettet fett som har blitt konsumert. noen former for kolesterol kan reise i blodet. varierende former av disse stoffene har radikalt forskjellige effekter på menneskers helse.
low- density lipoprotein (LDL ) kalles dårlig kolesterol. dette navnet skyldes det faktum at det kan stille veggene i blodårene, og øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. i kontrast, lipoproteiner med høy tetthet (HDL ) binder seg til ekstra kolesterol i blodet og overføre det til leveren, hvor det er fjernet fra systemet. for disse grunner, er forholdet mellom disse to typer kolesterol viktigere enn mengden av total kolesterol.
ergosterol serverer en funksjon analogt til kolesterol, men i sopp cellemembraner. siden det ikke er presentere hos mennesker, enzymet som syntetiserer det gjør attraktive mål for anti-soppmidler. flere klasser av legemidler brukes klinisk som ergosterol biosyntetiske hemmere til å behandle soppinfeksjoner hos mennesker, og som soppdrepende på planter. noen av disse forbindelsene blir også brukt til å behandle protozo infeksjoner, for eksempel vest afrikansk sovesyke.
Phytosterol er en type sterol funnet i planter og primært oppnådd i kostholdet fra planteoljer. det er dokumentert at det kan hindre kolesterol fra å bli absorbert i tarmen. det er noe bekymring, men, at det kan også forstyrre opptaket av viktige næringsstoffer. eksempler på fytosteroler er campesterol og sitosterol.
hopanoids er forbindelser som finnes i bakterielle membraner. de er ikke steroler, men har smeltet-ringstrukturer som deler delvis likhet med disse forbindelsene. hopanoids tjene en funksjon i bakterielle membraner lik som kolesterol i animalske membraner.


Previous:nothing Next:avansert traume life support

Relaterte artikler


 • lim capsulitis
 • de vanligste årsakene til hip smerter om natten
 • sammenheng mellom ADHD og hyperaktivitet
 • sammenheng mellom søvnapné og narkolepsi
 • sammenheng mellom autisme og tale
 • vanedannende personlighetsforstyrrelse
 • forskjellige typer ansikts skader
 • eksantem subitum
 • hva som forårsaker væske på kneet
 • leukoderma
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com