refeeding syndrom

Skrevet av: Vivian Håndstad oppdatert: 2014-04-30
refeeding syndrom er en tilstand som kan oppstå når en person som har gått gjennom lengre perioder av sult eller dårlig ernæring begynner å spise igjen, noe som kan resultere i vann oppbevaring og fallende nivå av kalium, magnesium og fosfor. disse symptomene kan resultatet i alvorlige fysiske komplikasjoner, blant annet hjertesvikt og død. tilstanden ble først observert under andre verdenskrig, i krigsfanger.
når en utsultet eller underernært person er gjeninnført til mat eller intravenøs ernæring, begynner kroppen å forbrenne karbohydrater igjen, for energi. bukspyttkjertelen skiller ut mer insulin inn i kroppen, og fosfatnivåer kan slippe drastisk, forårsaker kramper, respirasjonsstans, koma, eller hjertesvikt. gjeninnføringen av karbohydrater også gir en belastning på luftveiene som kan være dødelig når den kombineres med pusteproblemer som følge av fosfat nivåer.
magen begynner å svekkes etter lange perioder med sult og produserer mindre fordøyelsesenzymer. derfor, når maten blir gjeninnført, kan det være vanskelig for pasienten å behandle den. Mange pasienter opplever kvalme og diaré når de først begynner å spise igjen, og det kan ta flere dager eller uker for magen å venne seg til å fordøye maten igjen.
starter en underernært pasient ut med lavere mat nivåer, på mellom 25 og 50 prosent av personens beregnede daglige kaloribehov, kan bidra til å redusere risikoen for refeeding syndrom. ernæring fagfolk på sykehus og klinikker kan hjelpe overvåke underernærte pasienter for tegn på tilstanden før symptomene blir fatal, så at de kan forbedre med riktig behandling.
pasienter som lider av refeeding syndrom er vanligvis gitt intravenøst fosfat konsentrasjoner i 24 timer. etter denne første perioden, medisinske fagfolk overvåke pasientens fosfatnivåer nøye i flere dager og administrere mer fosfat etter behov. andre elektrolyttforstyrrelser kan forekomme også, og pasienter som har refeeding syndrom kan gjennomgå flere tester for å bestemme mengder av elektrolytter i sine bloodstreams å unngå ytterligere komplikasjoner.


Previous:nothing Next:manisk depresjon

Relaterte artikler


 • NICU
 • mellom av innvollsparasitter
 • entomophobia
 • Forskjellen mellom lupus og sklerodermi
 • kronisk nyresykdom
 • lipidmetabolisme
 • sammenheng mellom ms og hjerneskader
 • vaskulære misdannelser
 • beste maten for ulcerøs kolitt
 • munn abscess
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com