seksuell sjalusi

Skrevet av: Catrine Blikom oppdatert: 2014-04-21
seksuell sjalusi er en type sjalusi som ofte oppstår i romantiske forhold, når man partner frykter at den andre partneren har delt upassende fysiske eller emosjonelle intimitet med en person eller personer utenfor forholdet. seksuell sjalusi kan oppstå når en partner i en romantisk forhold begår seksuelle utroskap, men det kan også forekomme, og være like kraftig når en partner mistenker at andre er skyldig i følelsesmessig utroskap. seksuell sjalusi regnes universell til alle mennesker, men det kan også forekomme i visse dyrepopulasjoner, særlig noen arter av primater. eksperter mener at seksuell sjalusi kan tjene både evolusjonære og sosiologiske formål.
eksperter på evolusjon og biologi tror ofte at seksuell sjalusi er faktisk en biologisk nødvendighet. henhold til denne teorien, sjalusi i romantisk relasjoner er en del av mekanismen som mennesker, og noen dyr, sikre tilgang til de beste reproduktive partnerne. siden menn og kvinner vanligvis fylle ulike roller i den reproduktive prosessen, kan menn og kvinner opplever eller reagerer på seksuell sjalusi i svært forskjellige måter. menn kan ofte være mest opprørt av seksuell utroskap i den kvinnelige partner, ettersom den mannlige biologiske imperativ innebærer reservere eksklusive reproduktive rettigheter til en utvalgt make. kvinner er ofte mer fokusert på å bevare retten til å beholde en mannlig partner som en beskytter og omsorgsperson, så de kan ofte være mer opprørt av emosjonell utroskap på en del av en mannlig partner.
andre mener at seksuell sjalusi kan ha sosiologiske røtter også. noen har en teori om at seksuell sjalusi kan brukes til å kontrollere kvinnelige medlemmer av samfunnet. noen arter av primater, for eksempel bavianer eller gorillaer, antas å bruke seksuell sjalusi på denne måten.
faktorer av sosialisering kan påvirke hvordan partnere reagerer på sjalusi i romantiske relasjoner. kvinner kan oppleve mindre alvorlig sjalusi når en mannlig partner er utro, fordi mange kvinner har blitt sosialisert til å tro at menn ikke legger følelsesmessig betydning for samleie. mange menn har blitt sosialisert til å tro at kvinner alltid knytte følelsesmessig betydning for samleie, og kan derfor reagerer sterkere på romantisk sjalusi på grunn av dette.


Previous:nothing Next:apiphobia

Relaterte artikler


 • se forskjell på et hjerteinfarkt, og et panikkanfall
 • MYOM
 • Hva bør jeg se etter i en Reiki massasje bord
 • klomipramin
 • holistisk helse
 • ekstrakorporal membran oksygenering
 • om av øretrompet dysfunksjon
 • vitiligo
 • effekten av diabetes på øynene
 • soya allergi
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com