parotid kreft

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2014-09-20
parotid kreft er en sjelden form for ondartet svulst som oppstår i parotid, eller den store spyttkjertel på baksiden av kjeven. fleste parotid svulster ikke medføre uheldige fysiske symptomer, men en spesielt stor eller spredning malignitet kan forårsake nummenhet, er kjeve smerter, og problemer med å svelge. kreften er relativt saktevoksende, og kirurgiske spesialister kan vanligvis trekke små svulster før de sprer seg. avansert parotid kreft vanligvis behandles med en kombinasjon av kirurgi og strålebehandling.
tidlig stadium parotid kreft forårsaker vanligvis ikke symptomer. som en svulst vokser, kan imidlertid en person være i stand til å føle en klump langs i hans eller hennes jawline. kjeven kan bli kronisk sår, og det kan være vanskelig å svelge mat. hvis en svulst vokser stort nok til å legge press på nærliggende nerver, nummenhet og muskelsvakhet i den berørte side av ansiktet kan oppstå. en person som opplever noe unormalt kjeve symptomer bør besøke hans eller hennes primære omsorg lege så snart som mulig.
en lege kan sjekke for parotid kreft ved å føle jawline, spør om symptomer, og gjennomføre diagnostiske imaging tester. CT og MR skanner kan avsløre tilstedeværelsen av en svulst. når en klump er funnet, legen som regel henviser pasienten til spesialist for videre testing. flere imaging tester og en vev biopsi ved en onkolog s kontor kan bekrefte eller utelukke tilstedeværelse av parotid kreft.
om kreften blir oppdaget, onkolog kan gradere størrelse og progresjon av svulsten for å finne den beste behandling valget. fleste små svulster blir fjernet kirurgisk, i en prosedyre kalt en parotidectomy. en kirurg kan være i stand til å fjerne bare det berørte området av vev, men de fleste parotidectomies innebære fjerning av hele kjertelen. om kreften har allerede begynt å spre seg til andre vev, for eksempel nærliggende lymfeknuter, kan en pasient trenger å gjennomgå stråling behandlinger i tillegg til kirurgi. prognosen for parotid kreft er generelt god, og de fleste gjenopprette fra kirurgi i mindre enn ett år med fysioterapi og regelmessige kontroller.


Previous:nothing Next:hookworms

Relaterte artikler


 • glioblastoma
 • lipodystrofi
 • blodplate lidelser
 • Helicobacter pylori
 • sammenheng mellom ADHD og hyperaktivitet
 • klinisk lungebetennelse
 • Hva skjer med blodsukkeret etter spising
 • kunstig inseminasjon
 • borborygmus
 • li-fraumeni syndrom
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com