metastasering

Skrevet av: Tone Paulsen oppdatert: 2014-09-07
i kreft, oppstår metastasering når cellene bryte bort fra den primære svulsten og transporteres gjennom kroppen til andre organer og vev hvor de fester og vokse en ny, sekundær, tumor. vanligvis, de metastatiske cellene presse inn i blodet eller lymfesystemet systemer, slik at sekundære svulster kan oppstå langt fra den opprinnelige kreften. en primærtumor kan vanligvis behandles med pasienter ofte blir kurert. hvis metastasering av svulsten har oppstått, er prognosen mye bleaker. mange kreft-dødsfall faktisk forårsaket av sekundære svulster som følge av metastasering.
for metastasering av en svulst skal skje, må en rekke kompliserte trinn finner sted. kreftforskere har oppdaget at angiogenese er kritisk for en primær kreft å metastasere. angiogenese er utviklingen av en ny blod fartøy system. når man diskuterer kreft, oppstår det nye blodkar system innen svulsten. som de nye blodkar er innenfor selve svulsten, er det mye lettere for kreftcellene å bryte ut og deretter transporteres gjennom sirkulasjonssystemet til et nytt område.
metastasering er mer vanlig med enkelte typer kreft enn andre. lunge, bryst, tykktarm, nyre, og huden melanomer er vanlige steder for en primærtumor å produsere metastatiske celler. det er også fellesareal i kroppen der sekundære svulster er mer sannsynlig, slik som binyrene, bein, hjerne og lever. visse typer kreft også en tendens til å spre seg til et bestemt område. for eksempel prostatakreft vanligvis skaper metastatisk bein kreft, og magekreft hos kvinner en tendens til å metastasere til eggstokkene.
når kreft er diagnostisert i en pasient, kan en lege vanligvis lett avgjøre om svulsten er en primær eller sekundær en basert på den type celler som utgjør svulsten. primære svulster består av unormale celler av omkringliggende vev. dersom svulsten er en sekundær svulst, er det består av unormale celler av den opprinnelige svulsten, ikke omkringliggende vev der det finnes. for eksempel, ville lungekreft bestå av bare unormale lungeceller om det var en primærtumor. dersom svulsten ble faktisk forårsaket av metastasering av en hud melanom, vil cellene i svulsten i lungen faktisk være hudceller og ikke lungeceller.


Previous:nothing Next:Hydramnion

Relaterte artikler


 • hva som forårsaker indre ankel smerter
 • ganespalte
 • thorax bur
 • hyperosmolært koma
 • bronkial spasme
 • hals blemmer
 • klomipramin
 • hva som har forårsaket alle menneskers død
 • slapp lammelse
 • nasal smitte
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com