kronisk dialyse

Skrevet av: Anne Marie Jensen oppdatert: 2014-10-13
når nyrene svikter på grunn av skade eller sykdom, fører det til farlig opphopning av stoffer i blodet. dialyse er en prosedyre som utfører noen av funksjonene i normale, friske nyrer, inkludert fjerning av væske, elektrolytter, og biprodukter av celle metabolisme. dialyse kan også bidra til å kontrollere blodtrykket og opprettholde syre -base balansen i blodet. når dialyse er nødvendig for en lengre periode, kalles det kronisk dialyse.
dialyse har blitt gjort som en rutine behandling for ESRD siden 1960. pasientens blod er langsomt gått gjennom en semipermeabel membran for å filtrere ut og fjerne væske, elektrolytter og avfallsstoffer, og deretter tilbake til pasienten. de uønskede elektrolytter og avfallsstoffer er i en høyere konsentrasjon i blodet enn i dialysevæske og flytte fra høyere til lavere konsentrasjon ved enkel diffusjon. den dialysevæske kalles dialysatet og er foreskrevet for hver enkelt pasient av lege.
er det to hovedtyper av kronisk dialyse : hemodialyse og peritoneal dialyse. hemodialyse kan gjøres på sykehuset, i en dialyse klinikken eller hjemme. vanlig hemodialyse behandlingsregimet i u. tallet. er tre-til fem-timers økter, tre ganger per uke. i noen pasienter, hyppigere hemodialyse, opptil fem eller seks ganger per uke, kan bedre kontrollere komplikasjoner av ESRD
under hemodialyse, er pasientens blod kjøres gjennom en membran kalt dialyzer, og deretter tilbake til pasienten. mindre enn en kopp blod er faktisk utenfor pasientens kropp i dialysemaskinen til enhver tid. for kronisk dialyse ved denne metoden, må helsepersonell lett kunne få tilgang til pasientens blod. Dette gjøres vanligvis med en arteriovenøs (AV ) fistel, der en kirurg blir en arterie og en vene under huden på underarmen å lage en større blodåre.
kontinuerlig ambulatorisk peritoneal dialyse ( CAPD ) er det andre alternativet for pasienter som trenger kronisk dialyse. pasienten instills dialysatet inn i hans eller hennes bukhulen gjennom en implantert kateter, tillater væsken forbli i flere timer, og deretter tapper dialysatet ut. peritoneal membran, som inneholder mange små blodårer, fungerer som den dialysen filteret. CAPD dialysatet inneholder massevis av glukose, noe som skaper en konsentrasjonsgradient å trekke overflødig vann ut av blodet.
CAPD må gjøres for fire til fem ganger per dag. det har fordelen av å kunne gjøres hjemme, på jobb, eller mens du reiser. likevel krever det en meget motivert pasient å holde tritt med all den daglige utvekslinger. en beslektet prosedyre, kalt kontinuerlig sykling peritoneal dialyse, kan også gjøres hjemme. denne type dialyse krever en maskin som utfører hyppige børsene i 10 til 12 timer om natten.
under dialyse, kan pasienten oppleve lavt blodtrykk, muskelkramper, og kløe. løpet tid, er det en risiko for infeksjon i AV fistel, som kan kreve sykehusinnleggelse. pasienter som er på dialyse flere år eller mer står i fare for å utvikle amyloidose. dette er en tilstand forårsaket av protein innskudd i ledd og sener.
pasienter som mottar noen form for kronisk dialyse har flere krav. de må være villige til å følge den strenge behandlingen tidsplanen for å forhindre ansamling av væske og uønskede elektrolytter. i tillegg må de begrense eller overvåke væskeinntak og følge en spesiell diett som begrenser protein, natrium, kalium og fosfat. . de fleste pasienter i dialyse også ta flere medisiner, for eksempel fosfatbindemidler og erytropoietin, og kalsium /vitamin D
mindre ESRD pasienter er i stand til å motta en nyretransplantasjon, må kronisk dialyse gjøres for livet. det kan synes å være en tungvint prosedyre, gitt de strenge tidsplaner og begrensninger. på tross av dette, kan kronisk dialyse tillate pasienter med ESRD å leve i mange år.


Previous:nothing Next:choroiditis

Relaterte artikler


 • Adduktoren
 • tverrsnittsstudie
 • perianale dermatitt
 • symptomer av bly forgiftning
 • kvitte seg med overflødig slim
 • velge de beste onkologi kirurgene
 • effektene av anoreksi
 • myokarditt
 • diabetiske sokker
 • karsinom i tungen
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com