oliguri

Skrevet av: Tone Paulsen oppdatert: 2014-11-07
oliguri er en tilstand hvor for lite urin blir produsert. en lav produksjon av urin kan være et resultat av utilstrekkelig væske blir gitt til nyrene, ødelagte nyrer som ikke er i stand til å gjøre urin, eller en hindring som hindrer urin i å forlate kroppen. de vanligste årsakene til oliguri er de, slik som dehydrering, som innebærer en utilstrekkelig tilførsel av væske nå nyrene, og disse er kjent som prerenal årsaker. behandling av oliguri vanligvis innebærer å korrigere noen av de underliggende årsaker, hvis mulig. hvis det er en risiko for nyresvikt kan dialyse være nødvendig, der en kunstig filter er brukt i stedet for nyrene å fjerne avfallsstoffer fra blodet.
i de innledende faser av nyresvikt, også kjent som akutt nyre skade, nyrene reagere på deres redusert væske tilførsel, ved å spare ekstra salt og vann, og hvis situasjonen snudd den urinmengde kan returnere til det normale. hvis situasjonen vedvarer, noen nyre celler dør i en tilstand som kalles akutt tubulær nekrose. hvor skaden er for omfattende, kan nyrene ikke klarer å produsere en normal urinmengde selv om væsken lasten senere øker.
akutt tubulær nekrose er kjent som en nyre årsak til oliguri, der det er skade på nyrene selv. sykdommer som forårsaker nyreskader, visse medikamenter som er giftig for nyrene, og infeksjon i blodet, kan alle gir opphav til akutt tubulær nekrose. noen av årsakene fører til mer alvorlig nyreskade enn andre, og oliguri er kun knyttet til de mer alvorlige formene. for både prerenal og nedsatt årsaker til oliguri, de underliggende problemene blir identifisert og behandlet for å gi nyrene best sjanse for bedring. noe væsketap er gjenopprettet, og dialyse blir brukt om nødvendig.
postrenal årsaker til oliguri, hvor det er urinveisobstruksjon, ofte innebære problemer som et kateter som blir blokkert. katetre er fleksible rør som brukes til renne urin fra blæren. i tilfelle av en blokkering, urinretensjon forekommer, hvor personen typisk føler en trang til å late vannet, men det er ikke mulig, og utbruddet av oliguri er relativt plutselig. en blokkering kan være forårsaket av urin samle posen blir plassert høyere enn i blæren, eller av en kink i røret, i hvilket tilfelle enkel reposisjonering kan løse problemet. Hvis innsiden av røret er koblet av sediment eller en blodpropp kateteret må kanskje skiftes ut.


Previous:nothing Next:Hvordan kan jeg unngå migrene

Relaterte artikler


 • parotid kreft
 • dyp blåmerke
 • trisykliske antidepressiva
 • glukose screening
 • bruke et flatt jern for å rette håret mitt
 • melanose
 • de vanligste typene visjon tester
 • Kinsey skala
 • hypermetropi
 • løsemiddel misbruk
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com