seteleie babyen

Skrevet av: Catrine Blikom oppdatert: 2014-12-16
en seteleie baby er et barn som ikke er i en headfirst posisjon i morens livmor. dette betyr babyens bak og /eller ben er nærmest bunnen av livmoren, og at barnet ville bli født med føttene først eller bunn første. den typiske barnet er født med hodet først, og dette er en mye tryggere posisjon for barnet og moren.
annet alternativ er å utføre en in- sykehuset prosedyre på ca 36-37 uker for å manuelt slå babyen fra utsiden. dette kalles ekstern cephalica versjon, og har om en 40-70% suksess rate. i et sykehus, bruker lege eller jordmor, hans eller hennes hender til å prøve å rotere barnet ut av seteleie.
dette kan ikke utføres dersom det er fetal distress eller under noen høy risiko svangerskap. i lav risiko svangerskap prosedyren kan være vel verdt å prøve siden vaginal fødsel er lavere risiko for moren enn keisersnitt den største komplikasjonen av ekstern cephalica versjonen er risikoen for prematur arbeidskraft, men leverer på 36. -37 uker er tenkt ganske trygg.
noen mødre velger vaginal fødsel av en seteleie baby og leger kan støtte dette hvis seteleie er relativt trygt, og også hvis visse omstendigheter foreligger. hvis kvinnen har født før og har en større eller roomier bekkenet, kan enkelte seteleie presentasjoner ikke utgjøre mye trøbbel under fødselen. er det fire seteleie stillinger og hvis vaginal arbeidskraft blir vurdert leger ønsker å se etter det som kalles en frank seteleie eller fullstendig brudd.
i en åpen seteleie, barnet er foldet over, og er født bunnen først, med føttene opp på hodet. i en komplett seteleie barnets ben er lik en cross-legged posisjon og er nær sine hofter. babyens hode må ikke stirre oppover, ettersom en seteleie baby født i denne posisjonen kan dø eller kan ha en alvorlig skadet ryggraden. andre potensielle risikoer til seteleie barn inkluderer kompresjon av navlestrengen eller ledningen prolaps, noe som kan forårsake hjerne død og hjerneskade. hjerneskade kan også oppstå når babyens hode passerer gjennom fødselskanalen, siden dette er rask snarere enn gradvis.
grunn av potensialet for skade på fosteret, de fleste leger oppfordrer mødre med en baby i seteleie å ha en c- seksjon. om risikoen for keisersnitt er høyere for mor enn de som er forbundet med en vaginal fødsel, de er lavere for barnet. det kan være et vanskelig valg, men mange leger egentlig ikke støtter mødre gjør dette valget. stedet de anbefaler sterkt at mødre ikke risikerer potensialet helsen til en snart å bli født barn. i utviklingsland skjønt, kan risikoen for keisersnitt være mye høyere, og det er mer vanlig for en seteleie babyen å bli født vaginalt.


Previous:nothing Next:pyroman

Relaterte artikler


 • Myalgisk encefalomyelitt
 • blir selvmotiverende
 • disinhibition
 • aqueductal stenose
 • NICU
 • Broca sin afasi
 • fonofobi
 • hemiarthroplasty
 • centesis
 • HDL kolesterol
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com