sammenheng mellom struma og hypotyreose

Skrevet av: Øyvind Werrum oppdatert: 2015-01-22
en struma er en hevelse av hele eller deler av skjoldbruskkjertelen. skjoldbruskkjertelen påvirker kroppens stoffskifte og er lokalisert i nakken, pakket rundt den nedre enden av luftrør, eller luftrøret. det er en rekke av ulike typer struma med en rekke årsaker, blant annet jod mangel, sykdommer hvor skjoldbruskkjertelen er over eller underactive, og i sjeldne tilfeller kreft. hypotyreose er navnet på tilstanden der skjoldbruskkjertelen er underactive og produserer ikke nok thyreoideahormoner. struma og hypotyreose kan oppstå sammen fordi sykdommen noen ganger fører utvidelsen av skjoldbruskkjertelen.
selv, på grunn av sine mange ulike årsaker, de metoder som brukes for behandling av struma er ikke alltid det samme, der struma og hypotyreose er bekymret, kan medikamentell behandling av underactive skjoldbruskkjertelen noen ganger redusere struma også. behandling hypotyreose innebærer erstatte de manglende thyreoideahormoner med syntetiske versjoner, tatt i form av daglige medisiner for livet. en stor struma, som forårsaker puste eller svelge, må behandles kirurgisk. hele eller deler av skjoldbruskkjertelen kan måtte fjernes, og skjoldbrusk medisinering kan være nødvendig hvis for mye av kjertelen er tapt.
noen ganger struma og hypotyreose ikke er koblet, og en lite aktiv skjoldbruskkjertel kan forekomme uten utvidelse. når en struma er til stede, kan det bli jevnt forstørret eller den kan inneholde små klumper kjent som knuter. noen knuter må kanskje undersøkes ved hjelp av en test som en ultralyd, og en prøve av vev kan tas fra klump ved hjelp av en nål. dette er gjort fordi, sjelden, kan knuter vise seg å være ondartet, eller cancerous. selv når en nodule viser seg å være ondartet, hvis det er den vanligste formen for kreft i skjoldbruskkjertelen kan det ofte bli kurert ved kirurgisk fjerning.
utsiktene for struma og hypotyreose er vanligvis positiv, fordi et lite struma kan krympe i størrelse når hypotyreose behandles. større struma kan bli fjernet kirurgisk, trykkavlastning på luftrøret og spiserøret. den symptomer på hypotyreose vanligvis redusere en gang den optimale dosen av utskifting skjoldbrusk hormon er etablert.


Previous:nothing Next:symptomer på aortaaneurisme

Relaterte artikler


 • Forskjellen mellom en abscess og en fistel
 • intern rensing
 • symptomer av bly forgiftning
 • junctional rytme
 • lipidmetabolisme
 • monoplegia
 • fosterets skjerm
 • Hva skjer med menstruasjon etter spontanabort
 • vene bypass
 • myoklon epilepsi
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com