de ulike sykdommer forbundet med plasmaceller

Skrevet av: Anne Marie Jensen oppdatert: 2014-01-08
det finnes en rekke sykdommer som kan påvirke plasmaceller, de hvite blodceller som produserer antistoffer som en del av kroppens immunforsvar. amyloidose er en lidelse der kroppen produserer unormale antistoff proteiner, som så akkumuleres i en eller flere organer. to andre sykdommer, ensom plasmacytoma og myelomatose, oppstår når plasmacelle produksjonen er overdreven og de ekstra cellene danner svulster i benmargen. en tilstand som kalles monoklonal gammopati av ubestemt betydning, eller MGUS, forårsaker en økning i protein som produseres av kroppens plasmaceller. Enkelte personer utvikler en sjelden kreft kalt Waldenstrøms makroglobulinemi, som er preget av en overproduksjon av IgM antistoffer.
noen sykdommer forårsaker svulster kan dannes i benmargen, hvor plasmaceller bor. svulstene er et resultat av myelomcellenes, unødvendige plasmaceller som dannes når kroppens plasma produksjon kommer ut av kontroll i noen tilfeller vil kun en svulst dannes i en eneste bein. dette er kjent som ensom plasmacytoma andre. pasienter vil utvikle myelomatose, en type kreft som oppstår når myelomcellenes er tilstede og danner svulster i flere bein. i mange tilfeller der en pasient starter med enslig plasmacytoma, vil sykdommen senere videre til myelomatose.
en annen sykdom som kan påvirke plasmaceller er monoklonal gammopati av ubestemt betydning. pasienter med MGUS produsere unormale mengder av en bestemt type protein, fører til økt protein i blodet. disse nivåene ofte forbli stabile, imidlertid, og ikke føre til problemer for pasienter med sykdommen. behandling er ofte unødvendig, og bare overvåking av tilstanden med blodprøver er nødvendig.
Waldenstrøms makroglobulinemi er en sjelden kreftsykdom som resultatene fra økt IgM antistoff produksjon av plasmaceller. Disse antistoffene er relativt store, så et høyt antall av dem kan forårsake fortykning av blodet, en tilstand som kalles hyperviscosity. dette kan føre til sirkulasjonsproblemer problemer samt problemer med nervesystemet.


Previous:nothing Next:seminoma

Relaterte artikler


 • sjenert-drager syndrom
 • stor celle lymfom
 • pancha karma
 • forholdet mellom stress og diabetes
 • binyreinsuffisiens symptomer
 • tegn på cerebral parese hos spedbarn
 • om av sykehuset forsyninger
 • Forskjellen mellom syre reflux og fordøyelsesbesvær
 • kriminalomsorgen medisinske tjenester
 • foregripende angst
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com