buerger sykdom

Skrevet av: Catrine Blikom oppdatert: 2014-02-03
buerger sykdom er en tilstand som negativt påvirker blodårene i et individs armer og ben, som kan til slutt begrenser blodstrømmen, skade vev, og tilskynder infeksjon. betraktet som en sjelden tilstand i USA, er buerger sykdom forbundet med tobakk bruk og kan nødvendiggjøre amputasjon i alvorlige tilfeller. røykeslutt kan bli sterkt til orde i et forsøk på å hindre utvikling av denne potensielt ødeleggende sykdommen.
det er ingen enkel diagnostisk test som kan gis for å bekrefte en diagnose av denne sykdommen. under en fysisk undersøkelse, kan en lege stille flere spørsmål om den enkeltes symptomer. etter en innledende undersøkelse, kan en lege bestille et batteri av tester for å utelukke tilstedeværelse av andre forhold.
blodprøver kan gis for å utelukke tilstedeværelse av systemisk sykdom, som diabetes eller lupus, og å måle røde og hvite blodlegemer, hemoglobin, og andre stoffer, kan nivået av som benyttes for å utelukke andre tilstander. en enkeltes blodstrømmen kan måles med bruk av Allens test, som krever den enkelte til å lage en knyttneve mens legen presser på arteriene i en persons håndleddet. som press på blodårene er lettet og den enkelte unclenches hans eller hennes neven, blodstrøm og gjenoppretting av farger vurderes. noen indikasjon på nedsatt blodtilførsel kan støtte en diagnose av buerger sykdom. I tillegg kan en angiogram være utført på arteriene som ligger i den enkeltes lemmer for å vurdere tilstedeværelse av tidlige markører eller skader assosiert med denne tilstanden.
siden det er ingen kur for denne sykdommen, er behandlingen sentrert på symptomlindring og forebygging av komplikasjoner. medisiner kan gis for å bryte opp blodpropper, bedre blodgjennomstrømning, og redusere betennelse. for personer som røyker, rådgivning og røykeslutt produkter eller medisiner kan være anbefalt å hjelpe ham eller henne til å slutte. noen tilfeller av buerger sykdom kan kreve kirurgi for å korrigere nerveskader og lindre ubehaget. for alvorlige tilfeller som innebærer tilstedeværelse av koldbrann, eller andre potensielt livstruende infeksjon, kan amputasjon være nødvendig å fjerne den skadede legemsdelen og hindre spredning av smitte.
personer med denne tilstanden bør regelmessig overvåke sine lemmer og tall for riper og kutt. redusert blodgjennomstrømning og nummenhet kan bidra til situasjoner hvor en skade skjer uten den enkeltes kunnskap. eventuelle skader som er treg til å helbrede eller forbli åpen krever øyeblikkelig legehjelp for å hindre utvikling av infeksjonen.
om bruken av ethvert tobakksprodukt øker en persons risiko for buerger sykdom, storrøykere og de som ruller sine egne sigaretter med rå tobakk er i størst risiko for å utvikle denne alvorlige tilstanden. røykeavvenning er en verdifull forebyggende tiltak for å redusere ens sjansene for å utvikle buerger sykdom. røykere som er diagnostisert med buerger sykdom bør søke hjelp med å slutte å røyke for å hindre forverring deres tilstand og for å minske risikoen for komplikasjon utvikling.


Previous:nothing Next:tegn på cystisk fibrose

Relaterte artikler


 • de vanligste hyponatremi årsaker
 • de vanligste revmatoid artritt tidlige symptomer
 • tegn på Lyme sykdom
 • Canavan sykdom
 • invasiv candidiasis
 • hva som foregår i en bipolar støttegruppe
 • sammenheng mellom migrene og nakkesmerter
 • behcet sykdom
 • de vanligste årsakene til alvorlige smerter
 • redusere flatulens
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com