Listen over glutenfri mat

Skrevet av: Øyvind Werrum oppdatert: 2012-08-14
Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg. . Personer som har en tilstand som kalles "cøliaki" har en intoleranse overfor gluten skyldes en immunrespons i tarmen. Hvis gluten inneholder mat er fortært, kan en reaksjon skje som kan utløse magesmerter, oppblåsthet, diaré, muskelkramper og depresjon. En liste over glutenfrie matvarer er viktig å ha på hånden hvis du er usikker på hva du spiser.

Kjøtt

Red kjøtt som biff, hamburger og biff tips er glutenfrie kilder til protein. Kylling, kalkun, svinekjøtt, lammekjøtt og vilt er gluten-fri, også. Eksempler på vilt er hjort, bison, kanin og gås. Egg og eggehvite er en annen kilde til protein som er gluten-fri.

Fish

Alle typer fisk er glutenfritt som laks, ørret, tunfisk, sild, makrell, torsk, kveite og sardiner. Skjell som krabbe, hummer, reker, blåskjell og kamskjell er også glutenfrie. Men dette bare teller hvis fisken er tilberedt uten breading. Hvis du bestiller noen form for fisk i en restaurant og du prøver å unngå gluten, må du finne ut hvordan det er forberedt før du bestiller det.

Grønnsaker

Vinter, vår, sommer og høst grønnsaker er fri for gluten, og de er også høy i fiber, vanninnhold, vitaminer og mineraler. Eksempler på dette inkluderer løk, purre, kål, rosenkål, asparges, spinat, mais, gulrøtter, poteter, grønne bønner, agurk, selleri, blomkål og vill sopp. På samme måte til fisk, hvis disse får panerte og frityrstekte, er de ikke lenger gluten-fri.

Frukt

Frukt har lignende egenskaper som grønnsaker i det faktum at de er glutenfri, høy i fiber og høy i vanninnhold. Eksempler på spesifikke glutenfri frukt er epler, bananer, grapefrukt, sitron, lime, pærer, moreller, plommer, meloner, gaper og alle typer bær.

Meieri

Melkeprodukter er glutenfrie, høy i kalsium, vitamin D og protein. Eksempler på dette er melk, yoghurt, iskrem, ost og cottage cheese. Hvis du ser på din gluten, sørg for ikke å legge granola til yoghurt din som den har gluten i den.

Korn

Korn og mel er ofte baktalt som høyt i gluten, men det er faktisk ganske mange som er glutenfritt. Eksempler på disse er Amaranth, risen, rismel, arrowroot, risotto, maismel, Kamut, hirse, quinoa og potetmel.

Belgfrukter

belgfrukter er frø som er omgitt av en pod. Bønner er typer av belgvekster som er glutenfritt. Eksempler på bønner er linser, kikerter, soyabønner og Fava bønner. Erter og peanøtter er andre belgfrukter som er glutenfrie.

Godteri og nøtter

Jelly, syltetøy, marmelade, honning, molasses, sirup og sukker er søtstoff som er fri for gluten. Nøtter som mandler, peanøtter, valnøtter, pekannøtter og pinjekjerner er gluten-fri, også.


Previous:nothing Next:om emergen-c

Relaterte artikler


 • definisjon av økologisk kjøtt
 • ingrediensene som finnes i soya melk
 • ideer for kontor vekttap konkurranser
 • frukt og grønnsaker fakta
 • hva maten inneholder mest negative ioner?
 • diett tips for studenter
 • hvordan starte et treningssenter støttegruppe
 • mat ernæring retningslinjer for friske voksne
 • kosthold for å redusere høyt kolesterol
 • soyamelk sikkerhet
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com