hva er B6 og B12 godt for?

Skrevet av: Lisbeth Bøe oppdatert: 2011-08-28
Vitaminer B-6 og B-12 er både vannløselige vitaminer er nødvendig for å utføre en rekke kroppslige funksjoner og opprettholde god helse. Vitaminer B-6 og B-12 finnes i naturlig mat eller gjennom vitamintilskudd. Tar den anbefalte kosten godtgjørelsen er viktig å unngå bivirkninger fra en mangel eller overdose

Funksjon

Vitamin B-6 er brukt for protein og røde blodceller metabolisme. Nerve-og immunsystemet utnytte B-6 til å fungere effektivt og konvertere aminosyrer til niacin. Kroppen trenger B-6 for å gjøre hemoglobin og øke mengden av oksygen bæres av den. Vitamin B-6 bidrar til å opprettholde blodsukkernivået innenfor et normalt nivå.

Vitamin B-12 er en viktig vitamin som bidrar til å opprettholde sunne nerve celler og røde blod celler og også er nødvendig å foreta DNA. Vitamin B-12 bindes til protein i maten, og magesyre slipper B-12 fra protein i blodet under fordøyelsen.

Foods med B-6 og B-12

Vitamin B-6 finnes i laks, tunfisk, svinekjøtt, kylling, belgfrukter, bananer, bønner, peanut smør, ost, egg, melk og grønnsaker som gulrøtter, spinat, poteter og erter.

Vitamin B-12 finnes naturlig i fisk, kjøtt, fjærkre, egg, melk og melkeprodukter.

Disse vitaminene også finnes i befestet frokostblandinger.

Deficiency

A vitamin B-6 mangel kan føre til anemi, mens et langvarig vitamin B-12 mangel kan gi varige nerveskader.

Overdose

Vedvarende perioder med store doser av vitamin B-6 kan føre til irreversible nerve skade. Overflødig vitamin B-6 også kan føre til nyrestein. For mye vitamin B-12 er lite sannsynlig å forårsake noen komplikasjoner som vitamin har et svært lavt potensial for toksisitet.

Anbefalt dagsrasjon

Den anbefalte kosten kvoter av vitamin B6 er 1,7 mg for voksne menn, 1,3 mg for kvinner i alderen 19-50, 1,5 mg for kvinner eldre enn 50, 1,9 mg for gravide kvinner og 2 mg for ammende kvinner.

Den RDA for vitamin B-12 er 2,4 mcg for voksne og ungdom 14 år og eldre, 2,6 mcg for gravide kvinner og 2,8 mikrogram for ammende kvinner.

Side Effects

Bivirkninger relatert til vitamin B-6 inkluderer acne, hudreaksjoner, allergiske reaksjoner og fotosensitivitet. Andre bivirkninger rapportert er kvalme, oppkast, magesmerter og dårlig matlyst.

Bivirkninger relatert til vitamin B-12 er diaré, kløe, utslett, forbigående eksantem og urtikaria.


Previous:nothing Next:ernæring for insulin resistens

Relaterte artikler


 • diett for pre-kvinner i overgangsalderen
 • fordelene av svart kirsebær juice
 • fakta om å miste vekt
 • seks måltid diett plan
 • omega-3 helsemessige fordeler
 • er søtsaker tillatt på lav carb dietter?
 • Atkins kosthold fakta
 • gode kilder til protein
 • hvor å miste vekt 100 kalorier av gangen
 • FDA ernæring guide
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com