hva er gode østrogen mat?

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2011-08-26
God østrogen matvarer kan gi en rekke positive effekter når de er inkorporert i et sunt kosthold. Østrogen er et hormon som produseres av begge kjønn, og hos kvinner er ansvarlig for utvikling av kvinnelige seksuelle egenskaper og reproduktive systemet. Foods sies å være høy i østrogen inneholder ikke den samme naturlige østrogen finnes i menneskekroppen, men fytoøstrogener eller østrogen-lignende stoffer. Når inntatt, kan disse fytoøstrogener bidra til å skape naturlige østrogen, som igjen kan bidra til å balansere kroppens hormonelle system.

Fytoøstrogener

Den aktive ingrediensen i de fleste gode østrogen mat er fytoøstrogener. Fytoøstrogener er kjemiske forbindelser som finnes i planter, og finnes i tre grunnleggende former: isoflavoner, lignans, og coumestans. Isoflavoner finnes hovedsakelig i bønner og belgfrukter, mens lignans forekommer ofte i korn, frukt og grønnsaker. Coumestans er hovedsakelig funnet i fôrvekster og spirende bønner. Mens fytoøstrogener er mye svakere enn naturlige østrogen, kan de forårsake blodsirkulasjonen på en mye høyere rente.

Hvorfor Estrogen Foods?

I følge Ronald E. Hester og Roy M. Harrison, forfatterne av "hormonforstyrrende kjemikalier, "det er sterke bevis for at både kort og lang sikt dietter involverer fytoøstrogener kan ha en positiv innvirkning på helsen. Post-menopausal kvinner ofte spiser godt østrogen mat å supplere eller noen ganger til og med erstatte østrogenbehandling, noe som kan ha stygge bivirkninger. Disse matvarer har vært kjent for å lette uønsket menopausale symptomer, inkludert hetetokter og søvnløshet. Ifølge Hester og Harrison, mat høy i fytoøstrogener kan også bidra til å beskytte hormonelle sykdommer som brystkreft, prostata, tykktarm, og endometrial kreft, samt forhold som osteoporose og hjerte-og karsykdommer.

God Estrogen Foods

Den phytoøstrogen nivåer av maten avhenger ikke bare den genetiske make-up av plantene de er laget av, men også landbruks-og miljøforholdene der plantene ble dyrket, hvor plantene ble lagret, og hvor mye behandlingen de gikk gjennom. Mat rik på fytoøstrogener blant annet soya, linfrø, hirse, knapt, rug, linser, nyre og lima bønner, kløver, fennikel og kikerter. Andre matvarer som inneholder fytoøstrogener er epler, alfalfa, rødbeter, selleri, persille, brokkoli, blomkål, agurk, gulrøtter, sopp, rosenkål, squash, solsikke og gresskarfrø, kirsebær, oliven, plommer, pærer, tomater og havre.

Soya

Soya er en av de beste kildene til fytoøstrogener, og er lett å innlemme i en diett som det kommer i mange former (soya melk, yoghurt, bønner, nudler, etc. ). Ifølge Center for Science i Public Interest, en vanlig tre-unse servering av tofu kan inneholde opp til 23 milligram isoflavoner, en av tre typer av fytoøstrogener.

Flax Seed

Linfrø er en annen god kilde av phytoøstrogen, men er også generelt bra for generelle helse. Det har vært kjent for å redusere risikoen for hjertesykdom og lavere kolesterolnivå. Ifølge Womens-menopause-health. com, bør kvinner i overgangsalderen ta to spiseskjeer med linfrø hver dag for å bedre helse og for å lindre uønskede menopausal symptomer.


Previous:nothing Next:Slik spiser svært sunt på budsjett

Relaterte artikler


 • gode kilder til protein
 • lav kalium effekter
 • over disk vekttap piller som fungerer
 • nitro tech & celle tech for nybegynnere
 • hvordan unngå mat med transfett (delvis hydrogenerte oljer)
 • vekttap med bær hos diabetikere
 • raskt vekttap hemmeligheter
 • gresskar frø olje fordeler
 • lett trening har tenkt å gå ned i vekt
 • ernæringsmessige verdien av kalv lever
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com