sår og ernæring

Skrevet av: Christian Boreg Lars oppdatert: 2011-08-26
Såret typer og måten de blir tatt vare på varierer. Men hva er konstant er balansert diett som er avgjørende for å hjelpe sårene gro skikkelig. Når ernæringsmessige forsyninger som er nødvendige for sårtilheling kjører lite, healing tid forlenges, øker muligheten for at et sår kan bli infisert. Det er tre viktige komponenter til god ernæring: fett, karbohydrater og proteiner. Vitaminer og mineraler er også viktig, som er en jevn, daglig inntak av vann

fettsyrer

Forskere vet at fettsyrer er viktige for den helbredende prosessen, men deres rolle er ikke klart forstått. Forskere ved Ohio State University teoretisere at fettsyrer som omega-3 egge den inflammatoriske prosessen rundt sårstedet. Det antas at denne betennelsesprosessen øker produksjonen av "cytokin," en immunceller stimulator. Immunsystemet sender da hvite blodlegemene som kalles makrofager til den infiserte stedene for å fremme helbredelse.

Glukose

Når kroppen går gjennom healing prosessen, er det økt behov for karbohydrater. Glukose i karbohydrater er en drivende kraft i produksjonen av adenosin trifosfat (ATP), som er en høy energi molekyl som hjelpemidler i healing. I boken "Lehninger Prinsipper for biokjemi," forfatteren Albert L. Lehninger forklarer at friske celler trenger en jevn diett av ATP for å overleve. Under healing prosessen, er ATP omdannes til adenosin diphospate (ADP), en annen form for energi som fremmer nye celler.

Protein

Proteiner spiller en aktiv rolle i den inflammatoriske prosessen og er nødvendig for produksjon av granulasjonsvev i kroppen. Forfatter Carrie Sussman beskriver vekst av granulasjonsvev som et positivt tegn på at kroppen er i helbredelsesprosessen. I sin bok "Wound Care: A Collaborative Practice Manual, forklarer hun at granulasjonsvev er faktisk dannelsen av ørsmå, forbundet blodkar som fyller et sår. Når protein inntak er mangelvare, er kroppen i stand til å skape tilstrekkelig granulasjonsvev, og sårtilheling er forsinket.

Mineraler

Protein ville ikke være i stand til å gjøre jobben sin skikkelig hvis det ikke var for tilstedeværelsen av sink. Sink er et mineral som er nødvendig for syntesen av protein, og det spiller også en rolle i kroppens immunforsvar under healing prosessen. Ifølge American Society for Nutritional Sciences, forskere mener at sink kan også ha viktige anti-bakterielle egenskaper som kan hemme veksten av bakterier rundt en sårstedet. Kobber og jern er også viktige ernæringsmessige faktorer når det gjelder sårbehandling. Både hjelpe kroppen i sin produksjon av kollagen, som hastigheter såret utvinning.

Vitaminer

Georgia State University, Fysisk institutt, rapporterer at uten vitamin C, er det ingen kollagen. Ikke bare er vitamin C viktig for kollagen som gir raskere helbredelse, er det også en beskytter av vitamin A og E inne i kroppen. Vitamin K hjelper kroppen danner en koagulering protein som kalles "trombin. " Trombin er viktig å healing fordi det hjelpemidler i clotting prosessen, eller samling av blodplater, som tørker og danner en skorpe. Til slutt, hjelper vitamin B med utgivelsen av karbohydrater energi og etableringen av ATP.

Vann

I sin bok "Quick Reference å Wound Care," forfatteren Pamela A. Brown extols betydningen av vann i helbredelsesprosessen . Skadde pasienter trenger minimum to liter vann daglig. Jo bedre hydrert en person er, jo lettere er det for kroppen å lege sår og redusere risikoen for infeksjon.


Previous:nothing Next:ikke spise for å gå ned i vekt

Relaterte artikler


 • high-fiber, lav-fett dietter
 • hvor mye koffein er i pulverkaffe?
 • balsamicoeddik helsefordeler
 • over disk vekttap piller som fungerer
 • raskeste måten å miste vekt
 • metabolismen som øker kosttilskudd
 • kolesterol diett
 • matintoleranse kosthold
 • instruksjoner for et balansert kosthold
 • mat kilder til co q enzym 10
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com