hva er forskjellen mellom trans fett og mettet fett?

Skrevet av: Vivian Håndstad oppdatert: 2011-10-04
Fett er en viktig kilde til energi og hjelper kroppen med å absorbere vitaminer. Det er viktig for riktig vekst, utvikling og holde oss friske. Men det er gode fett og fett du bør unngå. Mettet og trans fett er både usunt typer fett som kan øke risikoen for hjertesykdom. Selv om de er like i så måte, er det andre store forskjeller mellom dem

Mettede fettsyrer (mettet fett)

Mettet fett finnes i matvarer som smør, egg, fast fett, smult, hele melk, rødt kjøtt, sjokolade, fast fett, palm og palm kernel olje, og kokos olje. Mettet fett finnes naturlig i matvarer og forekommer naturlig i kroppen vår.

Transfettsyrer (Trans fett)

Transfettsyrer er herdet eller delvis hydrogenerte oljer. De er funnet i forkorte, margarin, kjeks, cookies, brus, snacks og andre matvarer laget med delvis hydrogenert olje. I motsetning til mettet fett, ikke transfett ikke form naturlig i matvarer, heller ikke forekommer de naturlig i kroppen vår. Transfett dannes under prosessering av mat når oljer er laget i solid fett å legge til smaken og forlenge holdbarheten på bearbeidet mat.

Mettet fett og transfett Verkar Kolesterol nivåer annerledes

Selv om både mettet og trans fett er usunt fett, noen leger vurdere trans fett å være verre enn Lør fett. De påvirker kroppen på forskjellige måter. Mettet fett øker det gode kolesterolet (high-density lipoproteiner eller HDL) i kroppen mens transfett lavere gode kolesterolet.

Men både mettet og trans fett øker dårlige kolesterolet (low-density lipoproteiner eller LDLs). Dette er grunnen til transfett er så farlig. De øker det dårlige kolesterolet og lavere gode kolesterolet, øker risikoen for arterien herding og innsnevring, og øker risikoen for hjertesykdom.

Transfett Lavere Insulin og øke C-reaktivt protein

Trans fett er spesielt dårlig for personer med diabetes. Trans fett forhindre insulin fra binding i blodet, et problem for diabetikere. Mettet fett påvirker ikke insulin nivåer.

Transfett øker også C-reaktivt protein i blodet som kan skape betennelser i arteriene. Mettet fett øker ikke disse nivåene.

Trans Fats undertrykke immunsystemet

Trans fett kan svekke immunforsvaret og gjøre deg klar for mer infeksjoner og sykdommer. Mettet fett, på den annen side faktisk bidra til å bekjempe bakterier og virus. Igjen, fordi mettet fett forekommer naturlig i kroppen vår, de er viktige for visse kroppsfunksjoner. Trans fett er unaturlig og er ikke nødvendig.

Trans fett påvirker metabolske enzymer

Trans fett reduserer effekten av enzymer som delta-6-desaturase som kan negativt påvirke stoffskiftet (Referanse 4). Mettet fett ikke påvirker enzymer i kroppen. Dette er fordi mettet fett finnes naturlig i kroppen.

Du bør unngå Både Trans og mettet fett

Noen leger mener at transfett er verre for deg enn mettet fett. Men du bør unngå tidkrevende dem begge. Om ikke av annen grunn vil de fremme vektøkning.

stedet du bør spise matvarer rike på umettet fett, for å forebygge hjertesykdom. Umettet fett som enumettede og flerumettede, ikke heve dårlige kolesterolet og er bra for deg i moderate mengder.


Previous:nothing Next:vitaminer for å hjelpe deg å se og føle deg yngre

Relaterte artikler


 • hvordan planlegge et balansert kosthold for et barn
 • kosthold frukt
 • leveren rens diett plan
 • mat som inneholder Lactobacillus acidophilus
 • muskel builder kosthold
 • vekttap for tenåringsjenter
 • ernæring for insulin resistens
 • fordeler og bruk av grapefruktkjerneekstrakt
 • papaya enzymer og vekttap
 • hva slags mat inneholder silisium?
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com