sakkarin effekter

Skrevet av: Øyvind Werrum oppdatert: 2011-10-25
Sakkarin, mer kjent som Sweet N'Low, er verdens eldste kalorifattig søtningsmiddel. Sakkarin finnes i mange produkter, blant annet sukker-fri mat, kosthold drikker, medisiner og tannkrem. Sikkerheten til sakkarin, og andre kunstige søtningsmidler, er fortsatt kontroversielt i vitenskap, medisin og helse lokalsamfunn

Beskrivelse

Sakkarin er 200-700 ganger søtere enn sukker, men har en klar metallisk ettersmak. Den grunnleggende substansen av sakkarin er benzonic sulfinide og akseptabelt daglig inntak (ADI) for sakkarin er 5 mg /kg kroppsvekt.

Historie

Sakkarin ble oppdaget av forskere ved Johns Hopkins University i 1879. I 1907, etter passering av Pure Food and Drug Act i 1906, startet USDA undersøke sakkarin. På den tiden mente noen individer sakkarin var skadelig for helsen, mens andre sterkt uenige. Sakkarin er fortsatt svært kontroversielle den dag i dag.

Positive effekter

En positiv effekt av sakkarin er at det inneholder ingen kalorier. Mat og drikke kan være søtet med sakkarin uten å øke kaloriverdi. Sakkarin er også trygt for diabetikere fordi den ikke øker blodsukkernivået.

Negative effekter

Enten sakkarin forårsaker kreft fortsatt diskuteres. Selv om studier tyder sakkarin er et kreftfremkallende stoff dato tilbake til så tidlig som på 1960-tallet, til den første store studien fange publikums oppmerksomhet skjedde i 1977. Den kanadiske Sakkarin Study av DL Arnold og hans medarbeidere, som ble publisert i juli 1977 utgaven av Science magazine, viste cancerous blære hos hannrotter som forbrukes sakkarin. Etter denne studien, foreslo FDA et totalt forbud mot sakkarin, men Kongressen lov sakkarin å forbli på markedet så lenge den ble solgt med en advarsel om at bruk av produktet kan være farlig for helsen. Siden da har flere studier vist at sakkarin er trygt for mennesker, men mange organisasjoner som Center for Science i Public Interest (CSPI) tror sakkarin er trolig en svak karsinogen og mer testing er nødvendig.

Andre søtstoffer

FDA har godkjent fem kunstige søtningsmidler. De fire i konkurranse med sakkarin er aspartam, acesulfam kalium, sukralose og neotame.


Previous:nothing Next:matvarer som reduserer sug etter karbohydrater rusavhengige kosthold

Relaterte artikler


 • alt du trenger å vite om 7-dagers diett
 • ernæring under chemo
 • urter som hjelper deg ned i vekt
 • ernæring i stekt soya bønner
 • Middelhavet salt vs vanlig bordsalt
 • peanøttsmør fettinnhold
 • soya farer
 • hvordan de skal overleve halloween med diabetiske barn
 • bariatric dietter uten kirurgi
 • metabolske endringer på en svært lav karbohydrat diett
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com