vitaminer forklart

Skrevet av: Tone Paulsen oppdatert: 2011-11-18
Vitaminer er delt inn i to grupper: fettløselige vitaminer og vannløselige vitaminer. Vitaminene A, D, E og K er fettløselige vitaminer lagres i fettvev og lever. Vannløselige vitaminer, vitamin B og C, er ikke lagres, men brukes umiddelbart av kroppen. Selv om vitaminer er nødvendig i små doser, de er essensielle for god cellefunksjon og vekst

Vitamin A

Vitamin A er nødvendig for syn, spesielt å se i mørket. Det holder huden sunn, bremser aldringsprosessen og fjerner rynker. Det er en kraftig antioksidant som hindrer kreftceller i å dele seg og produsere DNA. Symptomer på mangel omfatter manglende evne til å se godt i mørket, tørr og skjellete hud, kronisk tretthet og dårlig tenner og tannkjøttet. De beste kildene til vitamin A er søte poteter, gulrøtter, spinat, oksekjøtt, svinekjøtt, kylling og kalkun. For en alvorlig mangel, kosttilskudd bruke til raskt å gjenopprette vitamin A i kroppen.

Vitamin B

The vitamin B-gruppen består av åtte individuelle vitaminer som er viktige for kroppens metabolske system for konvertering fett, karbohydrater og proteiner for å energi. Disse vitaminene også kommer nervesystemet, muskel tone i magen og tarmene, og er viktig for sunn hud, hår, negler, øyne og lever. Symptomer på mangel kan føre til hårtap, vekttap, tørre og sprukne lepper, tørr hud, tap av appetitt og tretthet. Kosttilskudd er gode kilder til vitamin B, inkludert matvarer som lever, laks, tunfisk, kylling, kalkun, yoghurt, bønner, mandler, søtpoteter og peanøtter.

Vitamin C

Vitamin C er den mest omtalte av vitaminer. Alle deler av kroppen trenger vitamin C for vekst, helbredelse og reparasjon av vev, brusk, bein og tenner. Som en antioksidant, hjelper det å beskytte kroppen mot frie radikaler som forårsaker sykdommen. Symptomer på mangel omfatter lett blåmerker, blødende tannkjøtt, gingivitt, neseblødning, svekket tannemaljen og økt infeksjoner. Best mat kilder til vitamin C er honningmelon, jordbær, appelsiner og andre sitrusfrukter og juice, tomater, brokkoli, grønne blader og søtpoteter.

Vitamin D

Vitamin D går langs veien for å hjelpe skikkelig utvikle bein og tennene, derfor forebygge osteoporose og bremse veksten av kreft celler. Selv om sollyset er én måte å få vitamin D, kosttilskudd er også effektive. Symptomer på mangel omfatter tannråte, mykgjørende bein og muskelsvakhet. Vitamin D finnes i melk, tran, laks, tunfisk, egg og smør fett.

Vitamin E

Vitamin E er en antioksidant som hindrer flere former for kreft. Vitamin E bidrar til å gjøre røde blodceller og hindrer blodet fra clotting. Tegn på mangel omfatter væskeretensjon, tørr hud, muskel degenerasjon og mangel på seksuell lyst. Mat rik på vitamin E inkluderer reker, mandler, peanøtter, pistasjnøtter, hasselnøtter, solsikkefrø og soyabønner.

Vitamin K

Vitamin K er viktig for riktig nyrefunksjonen, bein metabolisme og støtter proteiner avgjørende for riktig blodlevring og forebygging av indre blødninger og blødninger. Vitamin K reduserer også stor blodstrøm under menstruasjonssyklusen. Mangler ved vitamin K er sjeldne, men kan inneholde lett blåmerker og blødninger fra munn, kjønnsorganer eller urinveier. Best mat kilder omfatter kål, selleri, asparges, brokkoli, spinat, salat, nepe greener og grønn te.


Previous:nothing Next:Enkelt 1200 calorie diabetiker diett

Relaterte artikler


 • 14 dagers frukt kosthold
 • aubergine fordeler
 • helsemessige fordeler av solsikkeolje
 • kjendis kosthold tips og hemmeligheter
 • inkontinens forårsaket av Metamucil
 • om Clarke høy protein diett
 • informasjon på vekttap kosttilskudd
 • magnesium effekter
 • hva er ernæring en avocado?
 • om naturlig mat kroppen rens
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com