kilder til probiotika

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2012-01-09
Probiotika refererer til mat eller kosttilskudd som inneholder gunstige bakterier som normalt finnes i kroppen. Disse gunstige, eller "gode" bakterier, hemmer skadelige sykdomsfremkallende bakterier, og bidra til å opprettholde riktig mikro-organiske balanse i tarmen. Historisk sett har probiotika kommet fra gjæret mat kilder som yoghurt, surkål, miso, og kimchi. Probiotika er nå tilgjengelig i form av tabletter, kapsler, pulver, stikkpiller og drikkevarer

Hva er probiotika?

Probiotika er fermenterte matvarer med lang historie i tradisjonelle samfunn. Tyrkia og Bulgaria er blitt kreditert med å introdusere oss til yoghurt. Tyskland har blitt kreditert for å introdusere oss til surkål, mottar Japan kreditt for miso, mens Korea er kjent for kimchi. Behovet av ulike kulturer for konservering av mat er det som skapte disse fermenterte matvarer. Et biprodukt av gjæringsprosessen er laktobasiller. Laktobasiller har mange flere helsemessige fordeler for forbrukeren. En vanlig form for probiotiske bakterier er Lactobacillus acidophilus.

Probiotika i mat form

Den vanligste matkilde av probiotika i den amerikanske kostholdet er yoghurt. Yoghurt er laget ved å legge nyttige bakterier i melk og la det gjære. Vi noen ganger spiser surkål når vi spiser pølser og wienerpølser. Surkål er laget av strimlet kål og salt som er lov til å gjære. Miso er laget av gjærede soyabønner pasta, miso suppe er ofte spises i japanske restauranter. Kimchi, en gammel koreansk stift, kommer i over 200 forskjellige varianter, den mest populære formen for kimchi er laget av bok choy, også kjent som kinakål.

Probiotika i Supplement Form

Probiotika kommer, er et bredt utvalg av kosttilskudd formuleringer fra væsker til pulver, og fra innkapslet perler til magesaftresistente kapsler. En generell probiotiske supplement kombinerer flere til nytte eller "god" bakterier som inneholder konkurransedyktige gjær. De vanligvis inneholder Saccharomyces, Lactobacillus acidophilus og bifidobacteria i milliardklassen.

Fordeler med Probiotika

Probiotika har vist seg å forebygge og behandle leddgikt, leverskader, ørebetennelse, urinveisinfeksjoner, halsinfeksjoner, og ulike gastrointestinale lidelser . Disse gunstige organismer fungerer ved å forsterke kroppens immunforsvar og slukker betennelse. Ifølge Dr. Maoshing Ni av Yo San University, i Los Angeles, vil probiotika gjenopprette sunne organismer for å fordøye mat og hemme veksten av H. pylori, mikroben er ansvarlig for opptil 90 prosent av magesår.

Expert Meninger

Forskning ved Mayo Clinic har funnet at probiotiske kosttilskudd kan lette bivirkninger fra behandlinger med antibiotika. Forskning har også vist probiotika å være nyttig i å håndtere diaré, irritabel tarm syndrom og skrumplever. En studie fant at ansatte tar probiotika savnet mindre arbeid på grunn av sykdom enn gjorde arbeidstakere som ikke tar probiotika.


Previous:nothing Next:aubergine helse botemidler

Relaterte artikler


 • ernæring for intens trening
 • hvordan å miste vekt og forbrenne kalorier dans
 • sunne lunsjer i skolen
 • hvordan å se yngre bruke rå mat diett
 • alt du trenger å vite om 7-dagers diett
 • do multivitaminer gjøre deg opp i vekt?
 • diett for å redusere ditt kolesterol
 • Pinto bønner ernæring
 • hvordan vite om du har en gluten følsomhet
 • kosthold for fruktbarhet
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com