viktigheten av vitaminer

Skrevet av: Catrine Blikom oppdatert: 2012-01-05
Kroppen trenger den næring som finnes i vitaminer for å være sunn og fungere skikkelig. De fleste av de vitaminene som trengs er funnet i matvarer. Når kroppen ikke får den nødvendige vitaminer, kan mangler utvikle og resultere i helsespørsmål. Ofte leger foreskrive vitamintilskudd for å gjøre opp knapphet. Fettløselige vitaminer, som vitamin A, D, E og K, kan lagres i kroppen fett, så en overdreven inntak vil ikke være giftig. Imidlertid er vannløselige vitaminer som vitamin B og C ikke lagret i kroppen og må tas regelmessig. Overskytende beløp vaske ut av kroppen som svette og urin

Vitamin A

Vitamin A, en fettløselige vitamin,. er avgjørende for friske bein, tenner, hud, slimhinner og øyne. Mangler i dette vitamin kan føre til svekket bein vekst, blindhet og tørr hud. Kilder til vitamin A finnes i egg, melk, ost, smør, foruten alle grønne og gule grønnsaker. For mye vitamin A kan føre til lever-og nyreskader, i tillegg til håravfall, anoreksi og leddsmerter.

B-vitaminer

The B-vitaminer er nødvendig for å gi kroppen energi og for metabolizing proteiner og fett. Mangel på vitamin B kan føre til lavere kroppen utholdenhet. Inkludert i B-vitaminene er tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoksin (B6) og kobalamin (B12). Vitamin B12 er nødvendig for dannelse og funksjon av røde blodceller. Fordi det er tilgjengelig i animalske produkter, vegetarianere trenger for å sikre at de får tilstrekkelige mengder. Dette vitamin påvirker også hvordan nervesystemet fungerer, med mangel forårsaker nevrologiske lidelser eller anemi.

Vitamin C

En kraftig antioksidant, er vitamin C viktig i jern absorpsjon. Kilder til vitamin C er grønne salater, tomater og sitrusfrukter. Imidlertid kan for mye vitamin C forårsake nyre butikker å danne. På den annen side kan mangel på dette vitaminet forårsake vekttap, matlyst tap, skjørbuk, skadet hud og tannproblemer.

Vitamin D

Fordi huden produserer vitamin D når den utsettes for sollys, det er kjent som solskinn vitamin. Utilstrekkelig mengder av dette fettløselige vitamin kan forårsake bein oppmykning, rakitt hos barn og osteomalasi hos voksne. Meieriprodukter, lever og egg er gode kilder til vitamin D. For mye vitamin D kan føre til problemer som nyrestein, døvhet, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Vitaminer E og K

Vitamin E, som fungerer som en antioksidant , beskytter mot de negative effektene av frie radikaler, som invaderer kroppen. Dette vitamin hjelper også danne røde blodlegemer og muskelvev, foruten å redusere stress og muskel skader fra trening. Korn, grønne bladgrønnsaker, frø, lever og brød er gode kilder til vitamin E.
Vitamin K er viktig for blodpropp og finnes i leveren, erter, grønne bladrike grønnsaker og poteter. Mens mangler i vitamin K føre til alvorlig blødning, kan for mye av det føre til gulsott og anemi.


Previous:nothing Next:meieri og vekttap

Relaterte artikler


 • acai berry for vekttap
 • de beste kildene til jod
 • mat som rense ut arteriene
 • hjem rettsmidler og liste over matvarer for vekttap
 • ernæring for undervekt personer
 • raskeste måten å miste vekt
 • all frukt diett menyen planer
 • matvarer uten jern
 • matvarer som naturlig undertrykke appetitt
 • hva er de syv komponentene i et sunt kosthold?
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com