hvor mange vitaminer er for mange?

Skrevet av: Anne Marie Jensen oppdatert: 2012-05-24
Vitaminer og andre kosttilskudd har vunnet popularitet de siste årene med utviklingen mot naturlig helse og alternativ medisin. Mens tillegg av enkelte kosttilskudd er gunstig, kan de også være skadelige dersom det tas i store mengder. Det følgende er en guide til noen få kosttilskudd som bør tas med forsiktighet

Calcium

Kalsium er et viktig mineral for skjelettet og tennene. Kalsium mangel er den ledende årsak til osteoporose. Rådfør deg med en lege for individuell dosering. Toksisitet kan oppstå på så lavt som 2 til 3 gram per dag. Tegn på overdose inkluderer: forvirring, uregelmessig hjerterytme, smerter, kvalme og oppkast. Store mengder kalsium tilskudd kan også føre til skade på hjertet.

Vitamin E

Vitamin E, eller tokoferol, er en kraftig antioksidant. Det beskytter cellene mot frie radikaler. Den finnes i mange frukter og grønnsaker og naturlige oljer som hvetespirer, maisolje, nøtter og frø. Imidlertid kan store mengder av vitamin E forårsake kvalme, hodepine, besvimelse og til og med en tendens til å blø. Store mengder også øke risikoen for blodpropp. Den anbefalte dosen er 8 til 10 mg eller 12 til 15 internasjonale enheter (IU) per dag.

Vitamin K

Vitamin K er viktig for normal blodlevring. Det finnes hovedsaklig i mørkegrønne bladgrønnsaker. Imidlertid kan en overdose av vitamin K forårsake leverskader og til og med hjerneskade hos spedbarn. Mens det er usannsynlig at overdosering vil forekomme fra å spise grønnsaker, er det lett å overdose med supplerende vitamin K. På grunn av dette, er den bare tilgjengelig på resept. Hvis legen har foreskrevet vitamin K, ta bare som anvist.

Vitamin C

Vitamin C er et vannløselig vitamin som har en rekke viktige funksjoner i kroppen. Det er nødvendig for vev reparasjon, og i produksjonen av kollagen. Den brukes i metabolismen av flere aminosyrer, mineraler og andre vitaminer som folat. Den støtter immunforsvaret og nervesystemet, og er nødvendig for absorpsjon av proteiner. Den er lett tilgjengelig i mange frukter og grønnsaker, selv om supplerende Vitamin C er anbefalt for ernæringsmessig støtte. Alt fra 500 til 2000 mg kan tas i løpet av dagen med vann. Imidlertid kan store mengder kan forårsake blødninger, hodepine, blussende ansikt, kvalme, oppkast og diar¨¦.

Vitamin B-3

Vitamin B-3 er også kjent som nikotinsyre. Det er viktig i produksjon av enzymer. Det hjelper også å utvide blodårene og senke kolesterolet. Det forekommer naturlig i biff lever, kylling og tørkede bønner. Overdreven mengder niacin vil føre til det som kalles en "niacin flush. " Kroppen blir rød og varm, og besvimelse kan forekomme. Det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig dose:. 14 mg for kvinner og 16 mg for menn

Vitamin B-6

Vitamin B-6, eller pyridoksin, er viktig for stoffskiftet. Mange tar ekstra vitamin B-6 for å miste vekt. Det bør imidlertid brukes med forsiktighet. B-vitaminer fungerer sammen med hverandre. Tar store mengder av en av disse kan føre til en ubalanse med de andre. Store mengder B-6 kan forårsake nerveskade, og langvarig bruk kan føre til avhengighet. Følg anbefalt dose på 1,5 mg per dag.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 er viktig for riktig metabolisme av karbohydrater og proteiner, og er også ofte tatt for vekttap. Igjen, bør det tas sammen med andre B-vitaminer (B kompleks) for å unngå mangel. Svært store mengder B-12 kan forårsake hud kløe og diaré. Men, når det tas sammen med vitamin C, kan det føre til neseblødning eller øret blødning. Med alle vannløselige vitaminer, er det best tas i små mengder gjennom dagen, med mye vann.


Previous:nothing Next:hva slags mat inneholder ølgjær?

Relaterte artikler


 • karri og vekttap
 • aubergine ernæring
 • vitaminer til å kjøpe for sunn hud
 • den beste vitaminer for leddene
 • self hypnosis for vekttap
 • sunt kosthold for idrettsutøvere
 • grønne smoothies for vekttap
 • mage innstramming øvelser
 • medisinske egenskaper sitronsaft
 • hvordan å øke hastigheten på en manns stoffskifte
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com